Corporate Governance sterker verankerd in organisaties

Persbericht van Het PR Bureau

Met prominente rollen voor voorzitter raad van commissarissen en bestuurssecretaris
"Corporate Governance sterker verankerd in organisaties"

Doorn, Amsterdam, maandag 30 mei 2011- Corporate Governance (behoorlijk bestuur) is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd. De CEO is in toenemende mate een primus inter pares binnen de raad van bestuur en de voorzitter raad van commissarissen en bestuurssecretaris hebben een prominente rol gekregen op governance gebied. Dit zegt dr. Stefan Peij van Governance University vandaag tijdens het symposium Corporate Governance dat in Amsterdam wordt gehouden ter gelegenheid van het verschijnen van de vierde, geheel herziene versie van het Handboek Corporate Governance.

Auteur en redacteur van het Handboek Corporate Governance Peij constateert dat de cultuur binnen organisaties verandert. "Voor de financiële crisis waaide de wind sterk uit het Angelsaksische westen. Nu is de dominante invloed van de aandeelhouder op de strategie van een onderneming op zijn retour en houden ondernemingen rekening met alle belanghebbenden. Er wordt meer naar de geest van de corporate governance code gehandeld. Daarmee is de noodzaak ontstaan om corporate governance op bepaalde plaatsen binnen de organisatie steviger te verankeren," aldus Peij.

'New kid on the block'
Een voorbeeld hiervan is de functie en rol van de bestuurssecretaris die volgens hem 'de new kid on the block' is op corporate governance gebied. Hij is degene die de integriteit van bestuurlijke processen bewaakt.
Meer bekend is inmiddels dat de rol van de voorzitter van de raad van commissarissen veel belangrijker is geworden. Peij: "Samen met de steviger rol van de secretaris is de voorzitter van de raad van commissarissen het 'anker' waar governance-nieuwe-stijl op rust".

'Stewardship'
Een andere opmerkelijke verandering is wat Peij 'stewardship' noemt. Er is volgens hem veel meer sprake van dienend leiderschap in organisaties. "De CEO in de rol van alleenheerser heeft plaatsgemaakt voor de CEO van primus inter pares in de raad van bestuur," zegt Peij. Wel is de vraag hoe lang dit volgens hem standhoudt, want "als de banken weer meedoen, zal ook de invloed van het kapitaal weer toenemen".

Acht trends in boardroom
Belangrijke trends die zich in boardroom en maatschappij voordoen zijn: 1. internationalisering heeft invloed op beschikbare governancemodellen en werking ervan;
2. nadrukkelijker nastreven van diversiteit in samenstelling van bestuur en raad van commissarissen;
3. grotere professionaliteit van commissarissen; 4. discussie over topinkomens heeft commissaris scherper gemaakt op werkgeversrol;
5. governancecodes hebben duidelijkheid gecreëerd over rollen bestuurders en commissarissen;
6. aantal boardcommissies is toegenomen, waarvan auditcommissie bijdraagt aan intensivering van rol 'control';
7. invloed aandeelhouders minder op voorgrond; meer aandacht voor overige belanghebbenden;
8. Europese richtlijnen hebben beschermingsconstructies onder druk gezet.

Over het Handboek
Het Handboek Corporate Governance heeft zich in een kleine tien jaar tijd ontwikkeld tot een standaardwerk op het gebied van behoorlijk bestuur, dat in geen enkele corporate boekenkast mag ontbreken. Het boek gaat in op onderwerpen als diversiteit van bestuur, codes, risicobeheer, onderlinge rollen commissarissen en bestuurders alsook operationele processen. Prominenten uit het veld die aan het boek hebben meegewerkt zijn onder andere de Groningse hoogleraar Jaap van Manen, bestuursvoorzitter mr. Hugo Reumkens van Van Doorne en drs. Roderick Munters, CEO van Robeco.

Over de auteur
Als directeur en oprichter heeft Stefan Peij de dagelijkse leiding over de Governance University te Doorn. Het doel van de Governance University is professionalisering van commissarissen en toezichthouders d.m.v. opleidingen, onderzoek en advies, zowel in Nederland als internationaal. Peij had als deskundige zitting in commissies die governancecodes opstelden voor diverse sectoren. Hij vervult verschillende bestuurs- en maatschappelijke functies. Peij studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op basis van een onderzoek naar de rol van commissarissen in organisatiebrede veranderingsprocessen. Hij publiceerde een reeks van artikelen in diverse vaktijdschriften, zowel nationaal als internationaal, alsmede de boeken Commissaris op de Bestuurdersstoel (2005) en Handboek Corporate Governance (2002; 2004; 2008).

Governance University
De Governance University is het enige kennisinstituut in Nederland dat 'professionalisering van intern toezicht' als enkel doel heeft. Zij richt zich op opleiding, advies en onderzoek voor toezichthouders, commissarissen en secretarissen in zowel de publieke als de private sector. Daarbij wordt gebruik gemaakt van deskundige en praktijkervaren docenten en adviseurs.

De adviseurs van Governance University zijn deskundig in het verbeteren van processen van bestuur en toezicht en het begeleiden van zelfevaluaties van raden van commissarissen en toezicht. Het totale Governance University- team bestaat uit 26 mensen, zij hebben samen de ambitie om de Raad van Commissarissen, Raad van Toezicht en belangrijke ondersteunende partijen, zoals de bestuurssecretaris, te professionaliseren.

Einde persbericht




Razende Robot Reporter