CNV Vakmensen


Cao Douwe Egberts: "Voorstellen van tafel, anders actie"

30 mei 2011
"We willen echt dat Sara Lee/DE een streep haalt door de cao-voorstellen die de onderneming nu op tafel heeft gelegd. Anders kan ik nu al voorspellen dat onze leden op korte termijn actie willen voeren. En ik snap dat. De voorstellen van DE zijn hier en daar echt schandalig en een bizarre uitholling van arbeidsvoorwaarden." Onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Vakmensen wil daarom proberen op 6 juni de koffie- en theeproducent tot andere gedachten te brengen.

In de voorstellen van Sara Lee/DE wordt de adv geschrapt, de vakantiedagen beperkt tot 25 voor alle leeftijdsgroepen, is er geen eindejaarsuitkering meer en worden maatregelen geschrapt waarbij medewerkers van 55 jaar en ouder worden ontzien voor zwaar en onregelmatige arbeid.

"Dat alles staat mijlenver van wat CNV Vakmensen ziet als een upgrade van arbeidsvoorwaarden anno 2011", stelt bestuurder Peter Böeseken. "Daarbij hoort een reële loonsverhoging, in lijn met inflatie én met bedrijfsresultaten. Daarbij hoort ook aandacht voor werkgelegenheid voor Wajongers, oog voor opleidingskansen/-mogelijkheden en ruimte voor levensfasebewust personeelsbeleid. Het spreekt voor zich dat afschaffing van leeftijdsdagen of aangepast werk daarmee botst."

Böeseken legt op 8 en 9 juni de uitkomst van het cao-overleg van twee dagen eerder voor aan de leden in Utrecht, Joure en Schaarsbergen. "Ik heb bij eerdere ledenraadplegingen al het beeld gekregen dat de mensen strijdbaar zijn. Dat beeld is herbevestigd en dat zal ik begin juni zeker onderstrepen als we opnieuw om tafel gaan met Sara Lee/DE."
---