Van Gogh Museum

Amsterdam, 30 mei 2011

471.168 bezoekers voor âPicasso in Parijsâ in Van Gogh Museum

Eén van de best bezochte tentoonstellingen in het museum

Maar liefst 471.168 kunstliefhebbers bezochten de tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907. âDat betekent dat drie van elke vier bezoekers in ons museum de Picasso-tentoonstelling bezocht, dat is erg veel. Daarmee behoort deze tentoonstelling tot de best bezochte tentoonstellingen ooit van ons museum. We zijn heel blij met deze overweldigende belangstelling uit binnen- en buitenland. Wat opviel was dat met name veel Nederlandse bezoekers de weg naar het Van Gogh Museum opnieuw wisten te vinden en verrast waren door de kwaliteit van de relatief onbekende werken van de jonge Picasso. Opvallend veel Museumkaarthouders passeerden de entree: 75.000 van de 600.000 die er in totaal zijn in Nederland. Verder was er een opvallende stijging van het aantal bezoekers dat een toegangskaart online kocht en zo snel het museum in konâ, aldus directeur Axel Rüger over Picasso in Parijs, 1900-1907 die vanaf 18 februari tot en met 29 mei 2011 te zien was in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De tentoonstelling reist nu door naar het Museu Picasso in Barcelona, waar hij van 30 juni tot en met 15 oktober te zien is.

Voor het eerst was in Nederland in een groot overzicht te zien hoe Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) als jonge, onbekende kunstenaar in enkele jaren in het cultureel bruisende Parijs uitgroeide tot leider van de avant-garde. De tentoonstelling omvatte ruim 70 kunstwerken, waaronder topstukken als Zelfportret met palet en Moulin de la Galette en belangrijke werken uit privé-collecties en musea zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum in New York.
Ook de omringende activiteiten in het Van Gogh Museum waarin Picasso centraal stond trokken veel belangstelling, waaronder de gratis zondaglezingen over Picasso op de eerste zondag van de maand en de kinderworkshops âSchilder je eigen Picassoâ in het weekend. Ook de dansvoorstelling Nomade van Krisztina de Châtel die was geïnspireerd op Picassoâs verbeelding van het circus en elke vrijdagavond twee keer werd opgevoerd, was wekelijks uitverkocht. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Citroën, SEACEX/Sociedad Estanal para la Acción Cultural Exterior, Gobierno de España/Ministerio de Cultura en VSBfonds (dans Nomade).Â

Het Van Gogh Museum maakt zich nu op voor Van Gogh in Antwerpen en Parijs: nieuwe inzichten (22 juni tot en met 18 september) en Snapshot, Schilderijen en fotografie 1888-1915 (14 oktober 2011 tot en met 8 januari 2012).

---


Noot voor de redactie/