Ministerie van Defensie

Militairen in Noord-Afghanistan onderscheiden

30 mei 2011, 12.30 uur

Nederlandse militairen in Kunduz en Mazar-e-Sharif hebben afgelopen week de NAVO-medaille gekregen voor deelname aan de International Security and Assistance Force (ISAF). Commandant Deployment Element luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn speldde de onderscheidingen op.

Dinsdag ontvingen 12 militairen op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif de versierselen. Hier bouwen ongeveer 45 Nederlanders het kamp voor het Contingentscommando. Ook worden voorbereidingen getroffen voor de komst van de Air Task Force. Beide verhuizingen staan gepland in augustus.

Kunduz

Militairen in Kunduz kregen de onderscheiding op vrijdag tijdens een speciaal appel, 2 militairen ontvingen de medaille een dag later. In deze noordelijke provincie zetten ongeveer 75 militairen een woon- en werkgebied op van containers bestemd voor circa 300 burgers en militairen van de Police Training Group. Momenteel worden de onderkomens voorzien van daken, elektra en een communicatienetwerk.

ISAF-medaille

De ISAF-medailles worden uitgereikt aan militairen en burgers die 30 dagen of langer in het missiegebied hebben gewerkt. Alleen mensen die voor het eerst in het uitzendgebied zijn, krijgen de onderscheiding. Zij die al eerder onder ISAF-vlag zijn uitgezonden, krijgen het cijfer dat staat voor het aantal voltooide missies.