Alzheimer Nederland



30-05-2011
Interactieve film `Alzheimer Experience' biedt inkijk in wereld Alzheimer patiënt


De Alzheimer Experience, een interactieve internetfilm die vanaf vandaag te zien is, laat naasten en verzorgers ervaren hoe het is om de ziekte van Alzheimer te hebben. Regisseur Paula van der Oest maakte de film die een unieke inkijk geeft in de belevingswereld van dementerenden en hun omgeving: alle 22 scènes uit het dagelijks leven van Alzheimer patienten zijn vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Per scene wordt uitleg gegeven over de ziekte. Het doel is de kloof van kennis en begrip tussen de 'gezonde' buitenwereld en de belevingswereld van Alzheimer patiënten te helpen overbruggen. De film is te bekijken via www.alzheimerexperience.nl.

De interactieve film is bedoeld voor de bijna een miljoen mensen in Nederland die dagelijks te maken heeft met deze ziekte. Als familielid, mantelzorger of professioneel verzorger. Het aantal patienten met Alzheimer zal de komende tijd in Nederland verdubbelen.

Totstandkoming
Het initiatief is voor de Alzheimer Experience is ontstaan bij zorgondernemer en ervaringsdeskundige Marco Ouwehand en wetenschapper Anne-Mei The. Samen met Alzheimer Nederland is de inhoud gerealiseerd. Het verhaal in de film is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door het Trimbos Instituut naar de belevingen van patiënten. Met de film verwachten de samenwerkende partijen op gebied van Alzheimer dat het niveau van verzorging voor Alzheimerpatienten in zijn geheel vooruit gaat en dat mantelzorgers en professioneel verzorgers zich gesteund zullen voelen met deze nieuwe inzichten. De Alzheimer Experience is gefinancierd door de Vriendenloterij in samenwerking met Alzheimer Nederland en Stichting DOEN.

Paula van der Oest
De regie en het script zijn in handen van Paula van der Oest, één van Nederlands beste regisseurs, met onder andere het Oscar genomineerde Zus en Zo en het zojuist verschenen Black Butterflies. Hoofdrolspelers zijn Tijn Docter, Rick Nicolet , Jaap Maarleveld en Diana Dobbelman. De Alzheimer Experience is geproduceerd door Submarine, een cross-mediaal bedrijf.

Bekijk de interactieve film op www.alzheimerexperience.nl