Waterschap Aa en Maas


Zeldzame kokerjuffer terug in de Deurnsche Peel

De afgelopen periode is in de Deurnsche Peel de unieke kokerjuffer, Limnephilus elegans, aangetroffen. Kokerjuffers zijn larven van de schietmot. Schietmotten zijn nachtvlinder-achtige insecten en lijken op motten. Ze behoren tot een aparte insectenorde: de Trichoptera, ofwel `behaardvleugeligen'. Kokerjuffers gebruiken zandkorrels, bladeren en takjes voor het bouwen van een koker die hun achterlijf beschermt. Deze soort staat op de Nederlandse Rode Lijst voor ernstig bedreigde soorten. Het feit dat de kokerjuffer is aangetroffen in het stroomgebied van waterschap Aa en Maas, geeft aan dat de natuurlijke leefomstandigheden voor deze soort verbeteren.

Limnephilus elegans
Ditis een typische soort die voorkomt in zure wateren, zoals vennen en hoogvenen. De soort heeft in Europa een noordelijke verspreiding en is gevonden in Engeland, Finland, Zweden en Nederland. In de in 2008 gepubliceerde atlas van de Nederlandse kokerjuffers en schietmotten wordt sinds 1980 slechts een tiental waarnemingen gemeld. Vooral uit het oosten en zuiden van het land. De soort is opvallend en als volwassen dier, als schietmot dus, te herkennen. Het bonte vleugelpatroon van lichte en donkere horizontale strepen komt bij geen enkele andere soort voor. De soort is zowel overdag als ook 's nachts te vinden.
kokerjuffer
Ecologisch beheer
Maria Sanabria, van het Gemeenschappelijk Waterschap Laboratorium (GWL) in Boxtel heeft deze bijzondere vondst gedaan. Middels haar waterbeheerplan werkt waterschap Aa en Maas aan een goed ecologisch beheer van de wateren in haar gebied. Door middel van onderzoek naar kleine waterdieren zoals Kokerjuffers wordt deze ecologische toestand bepaald. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken worden maatregelen uitgevoerd om de ecologische kwaliteit te verbeteren of te behouden. Zo blijft naast schoon, voldoende en veilig water ook de biodiversiteit op orde.

Natte natuurparel Deurnsche peel
De Deurnsche Peel is het Brabantse deel van een hoogveengebied, dat zich uitstrekt over de provincie Limburg en Noord-Brabant. Naast de kern, die grenst aan de Limburgse Mariapeel, bestaat het uit een tweetal kleinere deelgebieden: het Grauwveen en Het Zinkske. In de Deurnsche Peel is tot in de jaren zeventig turf gewonnen. De Deurnsche Peel is ook een Natte Natuurparel. De Natte Natuurparels zijn gebieden met bijzondere natuurwaarden, die afhankelijk zijn van het waterpeil en de -kwaliteit. Waterschap Aa en Maas werkt op dit moment samen met de Bestuurscommissie Peelvenen aan de ontwikkeling van dit gebied. Om ook in de toekomst levend hoogveen in de Peel te behouden, is het belangrijk dat de kwaliteit en de hoeveelheid water in het gebied op peil zijn. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant waterschap Aa en Maas de opdracht gegeven een plan voor het gebied op te stellen. Een zogenaamd GGOR, ofwel een Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime. In dit plan stelt het waterschap onder ander voor de Deurnsche Peel in een aantal stukken (compartimenten) te verdelen. Per compartiment wordt de afwatering dan geregeld met dammen en eventueel stuwen. Binnen de compartimenten verloopt de afwatering op natuurlijke wijze. De daadwerkelijke uitvoering zal waarschijnlijk onder verantwoordelijkheid van de Bestuurscommissie Peelvenenplaatsvinden. Vergelijkbaar met hoe momenteel gewerkt wordt aan de ontwikkeling en inrichting van het Middengebied.