Gemeente Haaren


Persbericht standpunt college van B&W over het bestuursakkoord tussen Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Rijk

College van B&W

Het Rijk heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen een akkoord gesloten. Hoofdlijnen van het akkoord zijn: decentralisatie van AWBZ, Jeugdzorg en taken op het gebied van arbeidsmarkt, afspraken over financiële en bestuurlijke verhoudingen en terugdringen van regeldruk

Met dit bestuursakkoord kunnen zekerheid en randvoorwaarden voor gemeenten worden bedongen voor de komende jaren.

Het college van B&W van de gemeente Haaren is van mening dat het goed is dat de VNG in de huidige omstandigheden een akkoord heeft kunnen sluiten met het Rijk. Wanneer vooraf afspraken zijn vastgelegd, zijn gemeenten voor de betreffende items niet afhankelijk van afzonderlijke besluitvorming in Den Haag.

Het college erkent dat gemeenten door decentralisatie en zelfstandige uitvoering van bepaalde zaken een grotere beleidsvrijheid krijgen. Ook is het college ermee eens dat deze decentralisatie kan leiden tot besparingen. Daarbij moet wel worden gekeken naar iedere afzonderlijke decentralisatie, de grootte van de besparing daarbij en de daarover gemaakte afspraken.

Voor wat betreft de plannen van het kabinet rondom de Wsw en de wens van het kabinet om de plannen te laten uitvoeren door gemeenten, vindt het college dat onvoldoende duidelijk is wat zowel de sociale als financiële gevolgen hiervan zijn. Het is niet helder wat deze plannen betekenen voor de toekomst van de mensen die nu werken via de sociale werkplaatsen. Het college vreest dat deze mensen tussen de wal en het schip zullen vallen. Bovendien vindt het college het niet juist dat de financiële risico's van deze maatregel structureel voor rekening van de gemeenten zouden komen. Het voorgestelde herstructureringsfonds biedt onvoldoende financiële ruimte en is bovendien incidenteel.

Samengevat: het college van B&W van de gemeente Haaren kan het voorgestelde bestuursakkoord aanvaarden, als alle maatregelen rondom de Wsw uit het akkoord worden geschrapt.

Nadere informatie Helma van Drunen, voorlichter. Bereikbaar via 0411 62 73 50 of h.van.drunen@haaren.nl