Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Banket in de Bongerd

Agenda 26 mei 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Op 25 mei jl. werd op de PPO-locatie in Randwijk het derde "Banket in de Bongerd" gehouden. Bij deze netbijeenkomst waren onderzoekers, beleidsmakers en ondernemers aanwezig om nieuwe lijnen uit te zetten voor de tweede periode van de Greenport Betuwse Bloem. Centraal staan de stappen die genomen worden door het bedrijfsleven met regionale steun.

De bijeenkomst van Geenport Betuwse Bloem stond dit keer in het teken van het rapport âPositiebepaling tuinbouwcluster Betuwse Bloemâ. Het rapport geeft aan dat het Rivierengebied de tweede economische tuinbouwcluster van Nederland is. Onderzoeker Marcel Michon van Buck Consultants overhandigde dit rapport aan de gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan Jacob van Dijk.

Bert Pinxterhuis (Businessunitmanager van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit) gaf namens Wageningen UR zijn visie op het rapport en benadrukte het belang van het topsectorenbeleid voor de regio en het benutten van kansen hierin. Daarnaast is de goede samenwerking tussen ondernemers, overheden en onderzoek een belangrijke succesfactor.

Marc Ravesloot (PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit) ging in op de kansen van een multisectoraal kenniscentrum als plaats voor open innovatie.

Jan Jacob van Dijk (Gedeputeerde van de provincie Gelderland) opende de nieuwe proeffaciliteiten voor de boom- en fruitteeltsector in het project âTeelt de grond uitâ. Deze opstelling gaat gebruikt worden voor onderzoek naar het meer duurzaam telen van boomkwekerijgewassen, zodat kan worden voldaan aan de Europese normen voor de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Projectleider Henk van Reuler toonde de perspectieven van dit systeem, dat al in de praktijk wordt toegepast en op het kenniscentrum wordt getoetst en doorontwikkeld.
---

Contact
Betuwse Bloem:
Marc Ravesloot
Bert Pinxterhuis
Arend Krikke

Teelt de grond uit
Henk van Reuler