Hoefnet

Nieuws

Assen: enerverende marathon zorgt voor mooie winnaars

30-05-2011

Na een aantal fikse regenbuien in de ochtend trokken de wolken weg en kon de marathon van de Menwedstrijd Assen op de terreinen van Sunrise Stables onder droge weersomstandigheden verreden worden. De zeven pittige hindernissen zorgden voor mooie winnaars van de derde editie van dit noordelijke nationale mensportevenement.

Sportief

Vierspan ponyrijders Jannes Kinds en Marcel de Vries boden spontaan hun marathonkoets aan Bram Chardon toen bleek dat de disselboom van zijn rijtuig nog krom was. De 17-jarige Chardon was heel blij met deze sportiviteit en koos uiteindelijk voor de Van den Heuvel koets van De Vries omdat deze het meest overeenkwam met zijn eigen koets van dezelfde rijtuigbouwer. Chardon mocht later van start en reed vervolgens een razendsnelle marathon die hij ruim winnend afsloot, voor Jans Manting. Bram won zijn eerste optreden in Assen, voor Kinds en Manting.
Bij de tweespan pony's moest leidster in het klassement Manon van Kasteren in de marathon haar meerdere erkennen in Ewoud Boom. Boom reed een fenomenale marathon en zetten in alle hindernissen de snelste tijden neer. Ewoud won hiermee de wedstrijd, met een ruime voorsprong op Manon en Samanta Pijl.
Corjan Versprille was in de marathon van de enkelspan pony's de snelste, maar Nadja Broos wist het gat klein te houden en sleepte de overwinning in de wacht. Versprille werd tweede, voor de Franse gast Baptiste Dubrulle en Thijs Gerritsen die in de marathon als tweede eindigde.

Goed op dreef

Bij de enkelspan paarden was Toon Voskens goed op dreef met zijn 9-jarige KWPN-merrie Valencia. Na de tweede plaats in de dressuur en een foutloze vaardigheidsproef werd Voskens vierde in de marathon en schreef daarmee de rubriek op zijn naam. Jacqueline de Groot won de marathon, voor Christiaan Provoost die tweede werd in het eindklassement.
Ben Gosschalk won mede dankzij een foutloze vaardigheid en een sterk gereden marathon de rubriek tweespan paarden, voor Carlo Vermeulen en Riny Rutjens. Regerend wereldkampioen Harrie Verstappen won de marathon en werd vierde in het totaalklassement.
Bij de vierspan paarden won Theo Timmerman, voor Ton Monhemius en IJsbrand Chardon. Timmerman legde de marathon foutloos en risicovrij af: "Het had natuurlijk sneller gekund, maar ik heb bewust niet alles uit de kast gehaald. Ik heb alles gereden zoals gepland." Ondanks zijn behoudende rijstijl in Assen zette Theo in vier hindernissen de snelste tijden neer en won hij dit onderdeel.
IJsbrand Chardon startte in Assen om een aantal paarden te kwalificeren voor het WK 2012. Chardon reed een uitstekende dressuurproef die met 34,99 strafpunten werd beloond. In de pittige vaardigheid tikte Chardon een balletjes van de kegels en liet hij strafpunten noteren. In de tweede marathonhindernis reed Chardon een verkeerde poort waardoor de eerste plaats in het eindklassement aan hem voorbij ging.

Bron: Hoefnet.nl
Overname zonder voorafgaande toestemming van de redactie is niet toegestaan.