Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 29 mei 2011

Rechtenstudent Sander Wirken wint UvA-scriptieprijs 2011

UvA-scriptieprijs 2011 kent vier winnaars

Gepubliceerd op 29 mei 2011

Rechtenstudent Sander Wirken heeft de UvA-scriptieprijs 2011 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding op zaterdag 28 mei uitgereikt tijdens de Universiteitsdag. De tweede plaats is voor student Geneeskunde Erna Soemirien Kasanmoentalib. De derde plaats wordt gedeeld door Peter Bloem (Artificial Intelligence) en Ammeke Kateman (Geschiedenis).

Het aantal inzendingen voor de UvA-scriptieprijs is dit jaar hoger dan ooit tevoren. De jury ontving 77 scripties die allemaal met een 8,5 of hoger zijn beoordeeld. De diverse inzendingen zijn moeilijk te vergelijken. De ene scriptie heeft de opzet van een artikel in een wetenschappelijk vakblad, de andere is een essayistisch getint boekwerk. Om zo veel mogelijk recht te kunnen doen aan de kwaliteiten van de genomineerde scripties, heeft de jury besloten de derde prijs aan twee studenten uit te reiken (ex aequo). Daarmee zijn er dit jaar niet drie maar vier winnaars van de UvA-scriptieprijs.

Sander Wirken (International Law)

Sander Wirken (eerste prijs) schreef zijn scriptie over de Guatemalteekse burgeroorlog en de Internationale Commissie Tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG). In 2007 is de CICIG opgericht om de gerechtelijke macht te hervormen. Daarnaast wil het CICIG dat de opdrachtgevers van de moordcampagnes onder de inheemse bewoners worden vervolgd. Wirken analyseert in zijn scriptie op originele en diepgaande wijze de situatie van straffeloosheid waarin Guatemala verkeert en de mogelijkheden om die situatie te verbeteren. Om het geloof in de rechterlijke macht te herstellen, ziet hij de noodzaak om niet alleen recente misdaden aan te pakken, maar ook oud-dictator Rios Montt en diens handlangers te vervolgen. Voor zijn onderzoek heeft Wirken niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook honderden krantenartikelen en rapporten van mensenrechtenorganisaties gelezen. Hij heeft daardoor een uitstekend inzicht in de politieke verhoudingen en in het media- en NGO-landschap in Guatemala.

Erna Soemirien Kasanmoentalib (Geneeskunde)

Erna Soemirien Kasanmoentalib (tweede prijs) deed onderzoek naar de levensbedreigende ziekte bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking). Zij onderzocht met name hydrocefalus (waterhoofd), een ernstige complicatie van bacteriële meningitis waarbij de liquor (hersenvloeistof) niet meer goed kan worden afgevoerd naar de bloedbaan en zich ophoopt in de hersenvochtkamers (ventrikels). Het doel van deze studie is het onderzoeken van de incidentie, de behandeling en de uitkomst van hydrocefalus bij volwassenen met bacteriële meningitis. Dat de scriptie bij uitstek aan het criterium van wetenschappelijkheid voldoet, blijkt uit het feit dat de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, het meest toonaangevende tijdschrift in het vakgebied van de neurologie.

Peter Bloem (Artificial Intelligence)

Peter Bloem (derde prijs, ex aequo) toont in zijn scriptie aan dat fractale geometrie een belangrijke rol kan spelen op het gebied van machine learning, een relatie waarnaar tot nu toe niet of nauwelijks gericht onderzoek is gedaan. Peter Bloem heeft een vorm bedacht voor modellen van fractale structuren en een algoritme dat een passend model kan construeren. Zijn werk is een mooi voorbeeld van een combinatie van informatica en wiskunde die op een innovatieve manier zijn gecombineerd. Het is een eerste stap naar een nieuw onderwerp in het vakgebied.

Ammeke Kateman (Geschiedenis)

Ammeke Kateman (derde prijs, ex aequo) geeft in haar scriptie een theoretisch kader dat de fundamentele impact erkent die de moderniteit en de bijbehorende verspreiding van westerse ideeën hebben gehad op het moderne islamitisch denken. De Egyptische intellectueel Muhammad `Abduh (1849-1905) wordt algemeen erkend als een sleutelfiguur in de geschiedenis van het moderne islamitische denken. Als een `fusion of horizons' is `Abduhs hervorming van de islam te beschouwen als een synthese van de interpretatie van Europese ideeën vanuit het perspectief van de islamitische traditie en vanuit de toenmalige context van de koloniale aanwezigheid van Groot-Brittannië in Egypte.

Uit de 77 inzendingen zijn twaalf scripties geselecteerd voor een nominatie. De jury van acht leden bestaat uit decanen en hoogleraren van de zeven verschillende faculteiten. Aan de UvA-scriptieprijs zijn geldbedragen verbonden van EUR 3.000 (eerste prijs), EUR 2.000 (tweede prijs) en EUR 1.000 (derde prijs).