Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Unieke samenwerkingen op Bevrijdingsfestival Den Haag

Het Bevrijdingsfestival Den Haag presenteert op de komende editie een groot aantal samenwerkingen met lokale en nationale partners. Het evenement, dat begin dit jaar officieel erkend werd als een van de veertien landelijke Bevrijdingsfestivals, heeft het draagvlak voor het festival in de afgelopen maanden sterk zien groeien. Aan de komende editie wordt meegewerkt door ruim vijftig organisaties die alle actief zijn op het gebied van vrede, vrijheid, anti-discriminatie, burgerrecht, rechtsstaat, grondrechten, democratie, emancipatie, internationale samenwerking en aanverwante onderwerpen.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag maakte eerder al bekend dat bezoekers op 5 mei onder andere kunnen kijken en luisteren naar WAYLON, NNEKA, LISA, AMY & SHELLEY, DEF P & BEATBUSTERS, MALA VITA, PUUR GELUL met o.a. RONALD GIPHART en HARRY GLOTZBACH, FUNDA MÜJDE, de theatervoorstelling HOME SWEET HOME, PETER VAN DER LINDEN, MAUD VAN DE REIJT, DANNY VERBAAN en deelnemers aan POËZIE OP POOTJES. De komende weken zullen nog meer namen van optredende artiesten worden onthuld. Vandaag wordt een deel van de inhoudelijke projecten met externe partners bekend gemaakt.

GLENNIS GRACE
Glennis Grace, vorig jaar door Buma NL nog uitgeroepen tot 'Beste Zangeres van Nederland', vraagt met haar optreden op 5 mei aandacht voor de Stichting Stop Kindermisbruik die zich wereldwijd inzet tegen kinderhandel, kinderprostitutie en seksueel misbruik. Sinds de oprichting in 2008 heeft Stop Kindermisbruik 1200 meisjes bevrijd uit de prostitutie en 1300 meisjes opgevangen. De stichting kan haar werk doen dankzij giften van donateurs en sponsoring vanuit het bedrijfsleven.

BARRY
Mohammed Bahri is Marokko's favoriete reggae- en moderne gnaoua-artiest. Barry, zoals de meesten hem kennen, is een bekende naam in de Nayda-beweging die werkt aan de modernisering van Marokkaanse muziek. Zijn concert op het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie, dat daarmee de bezoekers van het festival kennis wil laten maken met muziek uit één van de buurlanden van Europa. Marokko heeft veel van haar voormalige inwoners zien vertrekken naar Europa om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De banden tussen Marokko en Europa zijn intensief en soms ook onder spanning. De EU wil een positief geluid laten horen uit het land, en hoe kan dat beter dan met muziek.

CITY MONDIAL PODIUM
City Mondial is de overkoepelende promotie-organisatie voor de Haagse wijken Transvaal, Schilderswijk, Stationsbuurt en China Town. Den Haag geldt al lange tijd als een wereldstad, met z'n ambassades en het Vredespaleis. Langzaam groeit ook het bewustzijn dat Den Haag een wereldstad mag heten door zijn multiculturele karakter. Op het Bevrijdingsfestival Den Haag programmeert City Mondial een eigen podium met optredens van o.a. zanger Berry Damrie, brassband Rhythm Allstars, percussionist André Mosis, buikdanseres Zahara, dansgroep Madan, dansgroep DMU en zanger Mr. Z.

PLEIN VAN DE VRIJHEID
Op het Plein van de Vrijheid biedt het Bevrijdingsfestival Den Haag ruimte aan zes grote organisaties die een belangrijke partner zijn voor het festival. War Child, Cordaid/Mensen in Nood, Amnesty International, Vluchtelingenwerk, Veteranenfonds en de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) zullen op het plein diverse activiteiten verzorgen en met bezoekers in gesprek gaan over de werkzaamheden van de organisaties.

MASTERPEACE
MasterPeace is een nieuw, fris en innovatief vredesinitiatief en roept mensen op zich in te zetten voor verzoeningsprojecten en peacebuilding. Alles draait bij MasterPeace om de vraag: 'Wat ga jij doen om vrede dichterbij te brengen?'. Op 21 september 2014 volgt in Cairo (Egypte) de apotheose van MasterPeace met het meest hartverwarmende vredesconcert ooit. Artiesten uit gebieden en landen die met elkaar in conflict zijn, treden hier samen op. Om vuisten te openen en duidelijk te kiezen voor internationale samenwerking. Het concert is een exclusieve beloning voor iedereen die zich tussen 2011 en 2014 heeft ingezet voor vrede.

STICHTING MEE
Het is belangrijk dat iedereen met een handicap volwaardig mee kan doen in onze samenleving. Praten met een gehandicapte haalt het hebben van een handicap uit de taboesfeer. De Stichting MEE Zuid Holland Noord heeft daarvoor een groot aantal workshops gegeven op basisscholen. Aan deze workshops is een prijsvraag verbonden waarvan de winnaars tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag in het zonnetje worden gezet.

DE HAAGSE HOGESCHOOL LEZING
Jos Walenkamp, de Lector Internationale Samenwerking van de Haagse Hogeschool, zal een lezing geven met als titel 'Vrijheid en ontwikkeling', waarin hij het begrip vrijheid als doel en middel van ontwikkeling wil verkennen. Hoe vrij ben je als je je kinderen niet kunt voeden? Welke wegen staan er voor je open als je geen onderwijs hebt genoten?

OPENBARE NATURALISATIECEREMONIE
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag kunnen bezoekers onder andere getuige zijn van een openbare naturalisatie-ceremonie. Ongeveer 50 mensen worden deze dag Nederlander en ontvangen het officiële document uit handen van wethouder Marnix Norder. Op 5 mei vieren we samen onze vrijheid. Het is daarom zo bijzonder dat we op deze dag deze nieuwe Nederlanders begroeten. Iedereen is welkom om deze speciale naturalisatiebijeenkomst bij te wonen.

BEVRIJDINGSBRUNCH (ALLEEN VOOR GENODIGDEN)
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt vanaf dit jaar voor het eerst in de ochtend voorafgegaan door een Bevrijdingsbrunch, waarbij burgemeester Jozias van Aartsen ongeveer 200 personen ontvangt van organisaties in Den Haag die zich inzetten voor vrede, vrijheid en alles wat daarmee samen hangt. De Chinees-Haagse schrijfster Lulu Wang zal tijdens deze bijeenkomst de eerste 'Vrijheidslezing' verzorgen rond het jaarthema 'Vrijheid ligt niet op straat'.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag programmeert op 5 mei 2011 optredens op zes podia. Naast de twee buitenpodia met popconcerten op het Spuiplein zijn er drie podia in het Theater aan het Spui en één podium in de Centrale Bibliotheek. Verder kunnen bezoekers o.a. naar verschillende exposities, een grote festivalmarkt, een tuin met kinderactiviteiten en nog veel meer. Het evenement is gratis toegankelijk.

In de afgelopen twintig jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland. In 2010 werden de festivals door meer dan 1 miljoen mensen bezocht. Het ministerie van Defensie zorgt als samenwerkingspartner voor helikopters zodat de Ambassadeurs van de Vrijheid door het hele land kunnen optreden. Het V-fonds maakt het financieel mogelijk dat het samenwerkingsverband van de veertien festivals een stevig fundament heeft, zodat vrijheid zowel muzikaal als inhoudelijk gevierd kan worden.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt door de R.G. Ruijs Stichting georganiseerd in nauwe samenwerking met de Gemeente Den Haag en het Nationaal Comite 4 en 5 mei. Het festival is mede mogelijk dankzij Fonds 1818, V-Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Azivo en Dak Kindercentra.

www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl
www.facebook.com/bevrijdingsfestival
www.twitter.com/BevrijdingDH

Rechtenvrije persfoto's geschikt voor drukwerk zijn te downloaden op www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl (In menubalk onder Foto's)

--------------------------------

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht