Ingezonden persbericht


27 april 2011 - Persbericht

Herdenken en herinneren - gesprek o.l.v. Bas Heijne Donderdag 5 mei van 16.00 tot 18.00 uur, Humanity House in Den Haag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland, 66 jaar geleden. We vieren feest. Op 4 mei herdenken we. Maar hoe herdenken en herinneren we anno 2011? Want meer dan ooit bezoeken we de monumenten van het verleden en meer dan ooit is er herdenken geritualiseerd. Nog steeds zijn de erfenissen van de oorlog met onze 'nationale identiteit' verweven. In gesprek met Bas Heijne belichten vier specialisten de omgang met het verleden.

Rob van der Laarse (Hoogleraar erfgoed van de oorlog, Vrije Universiteit Amsterdam) belicht de musealisering van de oorlogsherinnering: historisch beladen plaatsen als 'dirigenten van herinnering'. Fotograaf Roger Cremers gaat in op de serie Auschwitz Toerisme die momenteel te zien is in het Humanity House. Hij illustreert daarmee vooral het menselijk gedrag van toeristen in Auschwitz-Birkenau. De foto's maken aanspraak op ons bewustzijn van de oorlog. Joop de Jong (Hoogleraar culturele en internationale psychiatrie, Vrije Universiteit Amsterdam, Boston University en Rhodes Unversity, Zuid-Afrika) gaat vervolgens in op de psychische kant van de zaak: op de veerkracht van mensen na oorlogen en op de publieke nazorg voor mensen met oorlogstrauma's. Henri Beunders (Hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur, Erasmus Universiteit) gaat in op de discrepantie tussen herdenken en vergeten in media en politiek. Bas Heijne voert gesprekken met de genodigden leidt het gesprek met de sprekers en de zaal vanuit zijn expertise als maatschappijcriticus en publicist.

Wanneer: donderdag 5 mei, 16.00 - 18.00 uur
Waar: Theaterzaal Humanity House, Prinsegracht 8 Den Haag Toegangsprijs: ¤ 6,50, studenten en Ooievaarspas 3,50 Aanmelden: aanmelden@humanityhouse.org. Meer informatie: www.humanityhouse.org

Het Humanity House is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis en wordt ondersteund door de gemeente Den Haag en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.


---



Ingezonden persbericht