Vlaanderen breekt wereldrecord met grootste chemieles
28/02/2011 12:24
ESSENSCIA
562 jongeren zetten Week van de Chemie in.
Vlaanderen heeft vandaag een nieuw wereldrecord gevestigd in het Guinness Book of Records. Naar aanleiding van de start van de Week van de Chemie gingen 562 enthousiaste leerlingen uit 18 basisscholen de uitdaging aan om het Grootste Labo van Vlaanderen op te zetten. De recordpoging is een initiatief van essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, en Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Onder leiding van de Amerikaanse chemieprofessor Bassam Shakhashiri maakten de leerlingen badzout, haargel en tandpasta. Ze zetten hiermee officieel de Week van de Chemie in. Op verschillende locaties in het land kunnen jongeren van 10 tot 18 jaar een duik nemen in de wondere wereld van de chemie.
Gerechtsdeurwaarder François Meeus stelde het nieuwe wereldrecord vast: 562 jongeren hebben gedurende één uur een chemieles gevolgd en hebben zelf met succes badzout, haargel en tandpasta gemaakt. Vlaanderen breekt hiermee het record dat in 2010 in Nederland werd gevestigd.
"Technopolis® is echt trots op het behaalde wereldrecord grootste chemieles. Door de krachten te bundelen met professor Shakhashiri, essenscia, de Artesis Hogeschool en de aanwezige jongeren werd een unieke prestatie geleverd", zegt Erik Jacquemyn, gedelegeerd bestuurder van Technopolis®.
2011 is in de hele wereld een feestjaar voor de chemie. De Verenigde Naties hebben 2011 immers uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Chemie. In België organiseert essenscia een reeks activiteiten waarmee ze het groot publiek en vooral jongeren de chemie laat ontdekken. Met de Week van de Chemie wil de sectorfederatie ruim 7.500 jongeren enthousiast maken voor chemie en wetenschap. Dat is nodig, want de chemiesector staat voor een belangrijke vergrijzingsgolf en kampt met een gebrek aan instroom van jong talent.
"Uit studie van de K.U.Leuven blijkt dat naar schatting 10.000 van onze 62.000 werknemers de komende vijf jaar op pensioen zullen gaan. Onze sector zal vele duizenden jongeren moeten overtuigen om te kiezen voor een job in de chemie. Een vlotte communicatie met jongeren is dus uiterst belangrijk. Vaak is chemie een grote onbekende, terwijl de chemie via haar producten in ons dagelijks leven alomtegenwoordig is en voor tal van problemen duurzame oplossingen biedt", vertelt Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.
Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten gaf samen met professor Shakhashiri het startschot van de Week van de Chemie: "Het is exact 100 jaar geleden dat Marie Curie de Nobelprijs voor Scheikunde ontving. Ook in dat jaar 1911 richtte Ernest Solvay de Internationale Vereniging voor Scheikundigen op. We staan vandaag voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals de opwarming van de aarde en de ouder wordende bevolking. We hebben jonge mensen nodig met frisse ideeën om daarvoor oplossingen te zoeken. In mijn beleid probeer ik ervoor te zorgen dat meer jongeren kiezen voor wetenschappelijke studierichtingen zodat we ook in de toekomst aan de top van de wereld kunnen blijven staan. Dat Ernest Solvay een Belg was die wereldberoemd geworden is met zijn ontdekkingen in het gebied van de chemie, daar mogen we fier op zijn. En Marie Curie was dan weliswaar geen Belgische, maar wel een vrouw. Ik hoop dat het meisjes mag aanzetten om te denken aan een toekomst in de wereld van het onderzoek."
Gedurende de ganse Week van de Chemie zal de Amerikaanse professor Bassam Z. Shakhashiri 15 spectaculaire chemieshows geven. Shakhashiri is professor chemie aan de Universiteit van Wisconsin-Madison en auteur van verschillende boeken over chemiedemonstraties. Hij staat bekend om zijn 'Science is Fun' shows in winkelcentra, scholen en andere openbare plaatsen, waardoor hij tienduizenden mensen bereikt met zijn boodschap. Hij werd bekroond met diverse awards voor zijn onvermoeibare inspanningen om wetenschap gepassioneerd te communiceren naar jongeren. In 2011 werd professor Shakhashiri verkozen tot President-Elect van de American Chemical Society, de grootste wetenschappelijke vereniging ter wereld.
Wie geïnteresseerd is om een show van professor Shakhashiri bij te wonen, kan op zaterdag 5 en zondag 6 maart telkens om 14.00u terecht bij Technopolis® in Mechelen.
Een overzicht van alle activiteiten tijdens het Internationaal Jaar van de Chemie vindt u op www.chemie2011.be.
Meer info:
Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel