Openbaar Ministerie

Lik op stuk bij eenvoudige strafzaken

28 februari 2011 - Openbaar Ministerie

Bij eenvoudige strafzaken krijgt de verdachte voortaan lik op stuk van politie en Openbaar Ministerie (OM). In veel gevallen krijgt de dader binnen zes uur te horen welke sanctie wordt opgelegd, anderen gaan eerst in voorarrest en krijgen binnen drie dagen antwoord. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie: `Geweld, vernieling en diefstal zijn onacceptabel. Als we dat effectief willen aanpakken, is een snelle reactie op de strafbare feiten cruciaal'.

De nieuwe aanpak start maandag in Utrecht, waarbij eenvoudige strafzaken zoals vernieling en winkeldiefstal `sneller, simpeler en slimmer' worden afgedaan. Nu vergt de afdoening van een zaak gemiddeld nog zo'n acht tot negen maanden. Het streven is om de gemiddelde afdoeningstermijn terug te brengen tot één maand. OM en politie willen meer dan helft van de zaken waarvoor een verdachte niet in verzekering wordt gesteld binnen zes uur afdoen en meer dan de helft van de zaken waarin een verdachte in verzekering is gesteld binnen drie dagen.

Arrondissementsparket Utrecht is de eerste van vijf parketten die de komende maanden starten met een nieuwe werkwijze om sneller te kunnen reageren op strafbare feiten. Het is de bedoeling dat de nieuwe werkwijze in 2012 landelijk wordt ingevoerd. Hoe die nieuwe werkwijze er precies uit gaat zien is mede afhankelijk van de resultaten van de pilots.

De pilots richten zich voornamelijk op die eenvoudige zaken, die zonder rechter kunnen worden afgedaan. Dat is mogelijk op basis van de Wet OM-afdoening. In de praktijk zal het waarschijnlijk zaken betreffen waarin de verdachte bekent en er geen verder onderzoek nodig is. Het OM kan een verdachte bestraffen met een geld- of werkstraf en bij verkeersdelicten kan ook een rijontzegging worden opgelegd. Bij meer complexe zaken krijgt de verdachte een dagvaarding mee, waarna hij of zij alsnog voor de rechter moet verschijnen.

Ook de zaken die aan rechters worden voorgelegd, dienen door hen sneller te worden afgedaan: de minister wil dat dat gebeurt binnen één maand in plaats van de negen maanden die een zaak nu gemiddeld in beslag neemt.

In de nieuwe aanpak wordt samengewerkt met verschillende partners. Behalve OM en politie zijn of worden de advocatuur, de Rechtspraak, de Reclassering, Slachtofferhulp Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming bij de voorbereiding ervan betrokken.

De komende maanden starten in de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven en bij de Centrale Verwerking OM (CVOM) ook pilots met als doel eenvoudige strafzaken sneller af te doen.