Maastricht UMC+



Maastricht, 23 februari 2011

Maastricht UMC+ onderzoekt in internationale studie

ITB Therapy vermindert spasticiteit en pijn

Spasticiteit treft jaarlijks 65% van de patiënten die een beroerte hebben gehad. Voor velen van hen is de behandeling volgens de standaardtherapie niet optimaal.

Het Maastricht UMC+ doet als enig Nederlands ziekenhuis mee in een groot internationaal onderzoek, om te onderzoeken wat de voordelen zijn van ITB Therapy® (IntraThecale Baclofen-therapie) bij patiënten met spasticiteit die een beroerte hebben gehad. De eerste patiënt is inmiddels succesvol behandeld.

Spasticiteit, dat wil zeggen een te hoge onwillekeurige spanning in de spieren, komt voor bij beschadiging van hersenen of ruggenmerg. Het kan rond de geboorte ontstaan, of later door bijvoorbeeld een zware hersenschudding, een dwarslaesie, of een ziekte zoals MS. Voor deze aandoeningen wordt ITB Therapy al meer dan vijftien jaar in gespecialiseerde centra toegepast. Het is op dit moment de standaardbehandeling voor deze patiënten met ernstige spasticiteit die niet reageren op orale geneesmiddelen en fysiotherapie.

Beroerte
Maar voor mensen met spasticiteit na een beroerte wordt de therapie nog nauwelijks toegepast, waarschijnlijk door onbekendheid hiermee. De ITB Therapy behandelt ernstige spasticiteit met een programmeerbare pomp. Die bevindt zich onder de huid van de buik van de patiënt en wordt aangesloten op een katheter.

Eenmaal op hun plaats geven pomp en katheter antispastische medicatie rechtstreeks af in de vloeistof rond het ruggenmerg; daar waar de medicatie het meest effectief is. Deze rechtstreekse afgifte in het ruggenmerg zorgt ervoor dat voor ITB Therapy een veel lagere medicatie-dosis nodig is (tot 300x) in vergelijking met orale behandelingen, maar met dezelfde vermindering van spasticiteit. Bovendien worden zo de gebruikelijke bijwerkingen vermeden die optreden bij orale farmacotherapieën.

Europees
Het onderzoek vindt plaats in Europees verband in de Spasticity In STrokE Randomised Study (de SISTERS-studie). In Maastricht gebeurt dit onder leiding van revalidatie-arts dr. Joop Ruijgrok.

Hij is enthousiast over ITB Therapy: "Het kan de kwaliteit van leven flink verbeteren van patiënten wier leven volledig is verstoord door een beroerte en de belemmerende en uitputtende symptomen van spasticiteit. Met deze studie willen wij aantonen dat er voor velen van hen een manier is om spasticiteit onder controle te krijgen. "

De SISTERS-studie wil de effectiviteit van ITB Therapy bij spasticiteit na een beroerte bewijzen en onderbouwen, waardoor zorgverleners beslissingen kunnen nemen over de behandeling van patiënten n die niet voldoende reageren op orale geneesmiddelen en fysiotherapie.

Klinische bewijs
De onderzoekers hopen belangrijk klinisch bewijs te leveren om de voordelen te bevestigen die tijdens eerdere niet-gecontroleerde studies en in casusrapporten van patiënten met spasticiteit gerapporteerd werden. Een significante vermindering van spasticiteit kan een verhoging van de mobiliteit van de patiënt betekenen, een verbeterd functioneren en een vermindering van de aan spasticiteit gerelateerde pijn. Patiënten kunnen hierdoor meer onafhankelijkheid bereiken in het dagdagelijkse leven. "Dit alles heeft een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van de patiënt," aldus dr. Ruijgrok "Dit zijn zeer belangrijke doelstellingen voor de revalidatie van CVA patiënten. Bovendien is de benadeling kosten-effectief, omdat patiënten hierna minder verzorging en fysiotherapie nodig hebben."


---




Maastricht UMC+