Gemeente Heeze-Leende


Buitengebied In Ontwikkeling (BIO)

De gemeenteraad van Heeze-Leende heeft op 2 februari 2009 de beleidsnotitie voor bebouwingsconcentraties in het buitengebied vastgesteld. Dit is een afwegingskader voor woningbouw in bebouwingsconcentraties in het buitengebied. Eén van de doelen van deze beleidsvisie is om met de opbrengst van woningbouw de beëindiging of verplaatsing en daarmee de sloop van agrarische bedrijven op hinderlijke plaatsen te financieren.

De provincie kent twee regelingen waarmee ongewenste agrarische bebouwing uitgeruild kan worden tegen woningen, namelijk Ruimte-voor-Ruimte (RvR) en Buitengebied In Ontwikkeling (BIO). Met het vaststellen van de verordening Ruimte in december 2010 heeft de provincie besloten om de BIO-regeling te beëindigen en vol in te zetten op de RvR-regeling.

BIO-initiatieven waarvan de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging uiterlijk op 1 juli 2011 vastgesteld is, kunnen nog onder de BIO-regeling gerealiseerd worden. In de gemeente Heeze-Leende lopen nu 3 BIO-initiatieven die onder deze overgangsregeling kunnen vallen. Deze worden hieronder nader toegelicht:

Zevenhuizen
Sinds 2006 is de familie Heerschop bezig met het plan om hun boomkwekerij aan de Zevenhuizen 8 in Leende te saneren. In dit plan zal de gehele boomkwekerij inclusief kas en beplanting verdwijnen, wordt de bedrijfswoning vervangen en komt er 400m² bedrijfsbebouwing, van waaruit een hoveniersbedrijf gerund wordt. Een deel van de achterblijvende gronden zullen als natuur ingericht worden, een ander deel wordt gebruikt voor beekherstel van de Strijper en Buulder Aa. Om dit plan mede te financieren wil de familie Heerschop één woning toevoegen.

Hazenhurk
De familie Scheepers wil haar intensieve veehouderij aan de Hazenhurk 1 in Heeze verplaatsen naar een meer duurzame locatie. Op de te saneren locatie worden op dit moment circa 800 varkens en 250 stuks rundvee gehouden. Alle stallen en (sleuf)silo's worden gesloopt en de bedrijfswoning wordt een burgerwoning. Ter financiering van de verplaatsing en de sloop van de huidige locatie wil de familie Scheepers 6 woningen toevoegen.

Rul
De heer Rijsdijk wil zijn kassencomplex en omliggend gebied nabij de Rul 24 in Heeze herinrichten. De kas met een oppervlakte van ongeveer 9850 m² wordt teruggebracht tot 600 m². Het huidige ketelhuis zal omgevormd worden tot bedrijfswoning en -ruimte. De ondergrond van het gesloopte deel van de kas en de omliggende gronden worden als natuur ingericht. In de achterblijvende locatie wordt een educatief centrum voor duurzaam leven opgericht. Om dit plan mede te financieren wil de heer Rijsdijk een bedrijfswoning en een burgerwoning toevoegen. Ook dient de huidige bedrijfswoning (Rul 24) een burgerwoning te worden.

Reconstructiedoelen
Met deze projecten worden vele reconstructiedoelen behaald: drie agrarische bedrijven op hinderlijke locaties worden gesaneerd; natuur wordt ingericht; een intensieve veehouderij wordt verplaatst naar een meer duurzame locatie; nieuwe economische dragers ontstaan en water krijgt meer ruimte.

Het college heeft daarom afgelopen twee weken ingestemd met de ontwerp bestemmingsplannen die bovengenoemde initiatieven planologisch mogelijk maken. De ontwerpen worden de komende 6 weken ter inzage gelegd. Zienswijzen die gedurende deze periode binnenkomen worden behandeld en eventuele aanpassingen doorgevoerd, waarna de laatste versies van de bestemmingsplannen op 27 juni 2011 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Voorafgaand hieraan zal tijdens een raadsinformatiebijeenkomst het BIO-beleid, de 3 initiatieven, de bestemmingsplannen en de exploitatieovereenkomsten toegelicht worden. In de exploitatieovereenkomsten, die binnenkort gesloten worden, zijn afspraken gemaakt over kostenverhaal bij de initiatiefnemers, de ruimtelijke tegenprestatie die volgens het BIO-beleid geleverd moet worden en eventuele zekerstellingen.