11 feb 2011
De âVoedselbalansâ nadert zijn afronding. Binnenkort verschijnt de
eerste peiling van de duurzaamheid van het Nederlandse voedselsysteem.
Hiermee wordt het denken en doen van consumenten, aanbieders en
fabrikanten van voedsel in kaart gebracht.
Hiervoor is onder 3.700 consumenten en 200 medewerkers/directeuren van
retail, Out of Home-bedrijven en A-merkfabrikanten een enquête
afgenomen. Bovendien is de mening gevraagd van 33 CEOâs van in
Nederland gevestigde retailers, Out of Home-bedrijven en
agrifoodbedrijven.
Positie van de consument
Aan consumenten is gevraagd wat zij belangrijk vinden bij de aankoop
van voedingsmiddelen. Ook is de invloed van de omgeving onderzocht,
zowel de fysieke (zijn duurzame voedselproducten beschikbaar in de
winkels?) als de sociale omgeving (is duurzaamheid de maatschappelijke
norm?). Ook de invloed van gewoontegedrag is onderzocht. Gekeken is
naar factoren die het onbewuste gedrag van de consument sturen - de
meeste keuzes worden immers onbewust gemaakt - en naar bewust gedrag:
wat zeggen mensen te weten over duurzaam voedsel en is er behoefte aan
meer kennis hierover?
Mogelijkheiden voor bedrijven
Aan bedrijven is gevraagd welke maatregelen ze nemen om consumenten
beter in staat te stellen duurzaam voedsel te kopen en welke factoren
daarbij van invloed zijn. Zien ze duurzaamheid als een kans of als een
bedreiging? En in welke mate is duurzaamheid onderdeel van de missie en
doelstellingen van de onderneming? Wat drijft hen? Ook zijn vragen
gesteld over de bedrijfscultuur om van daaruit strategieën voor
verdere verduurzaming af te leiden.
Confrontatie
De Voedselbalans geeft daarmee inzicht in de houding en de voornemens
van consumenten wat betreft de aankoop van duurzaam voedsel. Deze
worden geconfronteerd met de daadwerkelijke aankopen. Ook worden ze
vergeleken met de inspanningen die bedrijven zeggen te plegen om
consumenten te stimuleren meer duurzaam voedsel te kopen.
Van daaruit worden de mogelijkheden in beeld gebracht voor verandering,
met name voor het bedrijfsleven dat actief is in de
voedingsmiddelenketen, maar ook voor maatschappelijke organisaties en
de overheid. De eerste voorlopige resultaten zijn al besproken met de
verschillende actoren. Het consortium zal begin mei de resultaten en
conclusies aanbieden aan de opdrachtgever, het ministerie van EL&I.
Consortium
Het consortium dat de Voedselbalans opstelt staat onder leiding van
Wageningen UR (University & Research Centre). Daarnaast maken het Food
Service Instituut Nederland (FSIN), het Instituut voor
Milieuvraagstukken (IVM) en het Food Industry Centre (FIC) onderdeel
uit van het consortium.
Â
Contact
Gé Backus
Profiel
LEI