Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, 10 februari 2011
Onderwijs fel tegen verkorten schoolvakantie
Inleveren schoolvakantie geen oplossing voor 'ophokuren'
Het onderwijsveld heeft heftig gereageerd op het nieuwe wetsvoorstel van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). In dit wetsvoorstel wordt de centraal vastgestelde zomervakantie voor het voortgezet onderwijs teruggebracht van zeven weken naar zes. Deze maatregel wordt genomen om de zogenaamde 'ophokuren' tegen te gaan.
Al snel stroomden de reacties binnen via de website www.prima-online.nl . Velen zijn van mening dat deze maatregel juist niet de oplossing is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Zo reageert Cor: 'Het enige wat verandert is dat 1659 en 1000 uur verdeeld gaan worden over 41 i.p.v. 40 weken. Dit is geen maatregel tegen ophokuren of de realisatie van de 1000 uren norm.' Verbijsterd wordt er gereageerd op het feit dat er zomaar een week vakantie kan worden afgenomen. 'Iemand in het bedrijfsleven zal toch ook niet zomaar een paar dagen vakantie gaan inleveren en daar dan niks voor terugkrijgen,' aldus Herman. Daarnaast vraagt Jan zich af waar de vakbond blijft en roept Margot Zwolsman op 'om flink te staken'.
Ook op de Prima poll kwamen ruim 1200 stemmen binnen. Binnen een paar dagen hadden meer dan duizend professionals uit het onderwijs gestemd op de poll 'Het inkorten van de zomervakantie in het voortgezet onderwijs verbetert de onderwijskwaliteit'. Maar liefst 87% liet een duidelijk 'nee' horen.
Hoewel scholen steeds vaker voldoen aan de lesnorm van 1000 onderwijsuren, zijn de uren kwalitatief niet altijd even goed. Hierdoor ontstaan de zogenaamde 'ophokuren'; leerlingen zitten zonder les of begeleiding in een lokaal, om aan die 1000 uren te komen. Met de extra tijd krijgen scholen de ruimte om de uren beter in te vullen. Het kabinet is al akkoord met het wetsvoorstel, de Tweede Kamer moet er nog over stemmen.
Een uitgebreid artikel hierover is te vinden in het tweede nummer van Prima VO, dat eind maart verschijnt.
EINDE PERSBERICHT
NOOT VOOR REDACTIE (