Promotie: Afrikaanse kunst vond weerslag op religie Colombiaanse indianen
Promotie Internationale ontwikkelingsstudies
donderdag 10 februari, 14.00 uur
Martha Luz Machado Caicedo bestudeerde de rituele beeldhouwkunst van de Chocó, een indiaanse bevolkingsgroep uit Colombia die in het kustgebied van de Stille Oceaan leeft. Ze geeft een analyse van de esthetica en geschiedenis van de Chocó, en een verkenning van het in hun houtsnijwerk weergegeven spirituele geheugen. Volgens Machado heeft de kunst uit Centraal- en West-Afrika duidelijk zijn weerslag gevonden op de religie, de mythen en de esthetiek van de Chocó. De traditie van rituele beelden markeert het dagelijks leven van deze Indianen. Hun houtsnijwerk, vooral hun medicijnstaven, speelt een belangrijke rol in de vooroudercultus, de Canto de Jai. Tegelijkertijd geeft deze studie een plaats aan het vastgelegde geheugen van de mannen en de vrouwen, die tijdens de slavenhandel ontworteld zijn uit Afrika en geëxporteerd naar Amerika. De koloniale mijnbouw in het gebied Chocó draaide op de handkracht van duizenden Afrikaanse slaven en hun nakomelingen. Zij veranderden het culturele
landschap van de Colombiaanse Pacifische kust met hun epistemologieën, hun manier van denken, zijn en handelen. De impact die de ontmoeting tussen de Chocó en de Afrikanen had, is volgens Machado nauwelijks onderzocht. Zij gaat van de hypothese uit dat de relaties gebaseerd op de dagelijkse co-existentie een band kweekte van wederzijds respect en solidariteit tussen de Chocó-indianen en de Afrikanen.
Mw. M.L. Machado Caicedo: La escultura sagrada chocó en el contexto de la memoria de la estética de África y su diáspora: ritual y arte. Promotor is dhr. prof. dr. J.M. Baud.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Amsterdam