Jaarboek Integrale Geneeskunde: brug tussen regulier en complementair
10/02/2011 10:54
Stichting Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde
Hoe ver is het wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve geneeswijzen?
Is de kloof tussen reguliere en alternatieve geneeswijzen overbrugd?
Het nieuwe Jaarboek van de Stichting Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde geeft antwoord op deze vragen. Het is een uitvoerig verslag van waar de alternatieve (of liever: complementaire) geneeskunde nu staat. En het slaat een belangrijke brug tussen de reguliere en complementaire geneeskunde.
De redactie vroeg namelijk 28 artsen, onderzoekers en beroepsbeoefenaars uit de reguliere en complementaire beroepspraktijk om een bijdrage te leveren aan het Jaarboek. Het thema: de opvatting over ziekte en gezondheid. De reguliere en complementaire geneeskunde hebben hier uiteenlopende opvattingen over, die niet tegelijkertijd waar kunnen zijn. Dan duikt steeds de vraag op: wie heeft er nu gelijk? De redactie van het Jaarboek laat zien dat deze vraag irrelevant is en stelde zich ten doel om een geïntegreerde visie op de begrippen ziekte en gezondheid te formuleren.
Integraal theoretisch model
Het Jaarboek bestaat uit vier delen.
Het eerste deel geeft een overzicht van de opvattingen over ziekte en gezondheid.
In het tweede deel geven beoefenaars van de reguliere en de complementaire geneeskunde hun visie op ziekte en gezondheid. De bijdragen bestrijken het hele spectrum van geneeswijzen. De eerste bijdrage is uit de reguliere geneeskunde. Daarna volgt een reeks van complementaire geneeswijzen, beginnend met de manuele geneeskunde, die het dichtst tegen de reguliere geneeskunde aanligt, en eindigend met energetische geneeskunde, de meest 'esoterische' vorm ervan.
In het derde deel volgt een wetenschappelijke onderbouwing. Het laatste deel is de synthese, een integraal theoretisch model waarin alle bijdragen een plaats krijgen. Daaruit blijkt dat de verschillen niet absoluut zijn maar gradueel. Met deze synthese - waarin het zelfgenezende vermogen van de patiënt een pijler is - is de brug tussen regulier en complementair geslagen.
Stichting TIG
De Stichting Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde wil met de Jaarboeken een actueel beeld geven van de wetenschappelijke ontwikkelingen en de stand van zaken in de complementaire geneeswijzen. Met deze opbouw van kennis en inzicht wordt de optimalisatie en integratie beoogd van de diverse geneeswijzen. Onder integrale geneeskunde wordt daarbij verstaan een geneeskunde waarin de gehele mens wordt begrepen in continue wisselwerking met de omgeving. Binnen dit kader dient iedereen vrijelijk te kunnen kiezen uit -onderling afgestemde- reguliere, complementaire en/of alternatieve vormen van zorg.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.tigweb.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie (