Gemeente Leidschendam-Voorburg


Herkenningsteken voor gemeentelijk monument Westeinde 43

Monumentenschild 7 februari 2011 - Op vrijdag 4 februari kreeg het gemeentelijke monument Westeinde 43 in Voorburg een monumentenschildje. Dit werd geplaatst door Heleen Mijdam, wethouder monumenten, archeologie en cultuurhistorie, in het bijzijn van de eigenaren Ronald Meekel en Francis Saris. De gemeente Leidschendam-Voorburg is trots op haar erfgoed. Daarom is er in 2009 een bronzen schild ontwikkeld om de gemeentelijke monumenten zichtbaar te maken.

Gratis schildje aanvragen
Het bronzen schildje is hét herkennings- en waarderingteken voor gemeentelijk beschermde monumenten. Het komt nog niet op alle gemeentelijke monumenten voor. De gemeente laat het aan de monumenteneigenaren zelf over of ze een monumentenschildje op hun pand willen. Geïnteresseerde eigenaren kunnen dit gratis schildje voor hun monument aanvragen door contact op te nemen met de afdeling cultuurhistorie van de gemeente Leidschendam-Voorburg via telefoonnummer 14 070.

Westeinde 43
Het monument is in 1901 ontworpen door de architect G.J.P. Klumper als woonhuis-kantoor voor notaris C. de Koning. Het pand is gebouwd in chaletstijl in combinatie met neo-Renaissance motieven. De chaletstijl kenmerkt zich door architectuur met overstekende kappen met veel houtsnij- en vakwerk. In 1955 werd het pand uitgebreid en verbouwd tot wijkcentrum met een conciërgewoning van de Hervormde gemeente te Voorburg. Tegenwoordig is het weer in gebruik als woonhuiskantoor. Hoewel het pand meerdere malen is verbouwd, bevat het nog veel oorspronkelijke bouwdelen. Bijzondere elementen zijn bijvoorbeeld het blindvenster in de vorm van een rolluik op de eerste verdieping, het siermetselwerk in rode en gele baksteen en het overkragende spitsboogvormige dak.