Ingezonden persbericht


Amsterdam, 3 februari 2011

Persbericht

Plaquette Noordermarkt voor Februaristaking op nippertje van sloop gered

Niets lijkt meer veilig voor de 'koperdieven', en zeker ook niet heilig. Zo werd de gedenkplaat voor de Februaristaking in 1941 op de Noordermarkt in de Amsterdamse Jordaan het voorwerp van waarschijnlijk een poging tot diefstal. De dienst Beheer en Onderhoud van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam kreeg op 15 oktober een melding van de politie dat deze plaquette in een 'bolderkar' in de naburige Boomstraat was aangetroffen. De dienst haalde de gedenkplaat op en constateerde flinke beschadigingen. Er was een poging gedaan de plaat doormidden te zagen en er waren beschadigingen aan de gaten waarmee de plaat aan de muur van de Noorderkerk zat vastgeschroefd. Vervolgens is het bedrijf Kunstwacht uit Delft ingeschakeld om de plaat te herstellen. Kunstwacht zorgt in Amsterdam voor het onderhoud van kunstwerken en monumenten. ,,De gedenkplaat is nu bij de bronsgieter'', vertelde directeur Paul Schulten van Kunstwacht ons eind januari. ,,Die gaat de zaagsnee dichten met brons en ook de beschadigingen aan de gaten repareren. Daarna wordt het geheel weer gepatineerd.'' Ruim voor de herdenking van de Februaristaking op 25 februari zal de plaquette zijn plek op de Noordermarkt weer innemen. Vóór half februari brengt Kunstwacht de gedenkplaat weer aan, aldus Paul Schulten. Naar de precieze gang van zaken valt te gissen, maar aangenomen wordt dat inderdaad koperdieven geprobeerd hebben hun slag te slaan, maar dat ze werden gestoord of dat het slopen van de gedenkplaat een te moeilijke klus bleek te zijn. De koperprijs staat momenteel op een recordhoogte. Dat neemt niet weg dat de hoeveelheden koper die worden gestolen in de regel niet meer dan enkele honderden euro's opbrengen. Deze 'opbrengst' staat in geen verhouding tot de materiële schade die wordt aangericht, laat staan de immateriële. ,,Als het inderdaad om het koper ging, zijn er in elk geval geen inhoudelijke redenen voor het beschadigen van de gedenkplaat. Dat is een geruststelling. Maar feit blijft dat er kennelijk barbaren zijn voor wie alleen een kleine winst telt en bij wie het besef ontbreekt dat dergelijke monumenten voor veel mensen een zeer emotionele waarde hebben'', aldus voorzitter Joke Koningh van het Comité Herdenking Februaristaking 1941. Ze is verheugd dat de gemeente Amsterdam de gedenkplaat weer vóór 25 februari laat terugplaatsen. ,,Zodat mensen ook dit jaar weer op de Noordermarkt de Februaristaking kunnen herdenken.''

Bijeenkomst

De gedenkplaat brengt in herinnering dat op 24 februari 1941 op de Noordermarkt gemeentearbeiders van de tram, stadsreiniging en publieke werken bijeen waren om de Februaristaking voor te bereiden. De plaquette werd in 1976 door de toenmalige Amsterdamse CPN-wethouder Harry Verhey onthuld. Op het gedenkteken staat de volgende tekst:

MAANDAG 24 FEBRUARI 1941,

'S AVONDS OM 6 UUR,

SPRAKEN LEDEN VAN DE TOEN VERBODEN

COMMUNISTISCHE PARTIJ VAN NEDERLAND

HIER 250 MEDEBURGERS TOE.

ZIJ RIEPEN OP TOT EEN PROTESTSTAKING

TEGEN HET WEGVOEREN VAN 400 JOODSE

AMSTERDAMMERS DOOR DE DUITSE BEZETTER.

DE VOLGENDE OCHTEND BRAK

DE FEBRUARISTAKING UIT.

Theatrale vertelling

In een eerder persbericht meldden wij reeds de 'theatrale vertelling' STAAKT., die door de theatergroep Barbaren & Co wordt gebracht op donderdag 24 februari in de vooravond van de herdenking van de Februaristaking. Deze jonge kunstenaars vertellen in de vorm van een theatervoorstelling over de Februaristaking. Met woord, beeld en muziek wordt een hedendaags perspectief geboden op het hoe en waarom van deze protestdaad tegen de door de Duitse bezetters in gang gezette vervolging van de Joodse burgers. De theatrale vertelling is donderdag 24 februari vanaf 20.00 uur in Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143. Kaarten kosten 7,50 euro; met CJP-korting 5 euro. Kaarten zijn te verkrijgen via www.oba.nl. De voorstelling is gemaakt op verzoek van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het V-fonds (Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg). Op de website www.v-fonds.nl is meer informatie over dit fonds te vinden..

Noot voor redacties