Ingezonden persbericht
Persbericht
Zwolle, 3 februari 2011
Succesvolle investering in medewerkers
Provincie Overijssel tekent voor toptalent
Donderdag 3 februari 2011 ondertekenden gedeputeerde Dick Buursink en mevrouw Sybilla Dekker, boegbeeld van de Taskforce Talent naar de Top, een overeenkomst om er voor te zorgen dat ten minste 30 pct. van de topfuncties bij de provincie wordt ingenomen door een vrouw.
Op dit moment telt het Overijsselse management 20 vrouwen en 38 mannen; dat is 35 pct.
Met de ondertekening van het Charter Talent naar de Top verplicht de provincie zich om ook in de toekomst, wanneer flink bezuinigd moet worden, vrouwen te boeien en aan zich te binden.
Doel van het zogenaamde diversiteitsbeleid is een evenwichtige organisatiecultuur, waarin een ieder haar/zijn unieke bijdrage kan leveren en talenten kan ontplooien. Aan alle Nederlandse werkgevers (inclusief de overheid) met meer dan 250 werknemers is gevraagd ervoor te zorgen dat tenminste 30 pct. van de topfuncties door vrouwen wordt ingenomen.
Het Nieuwe Werken
De provincie profileert zich op de arbeidsmarkt als een aantrekkelijke werkgever, die investeert in het werkplezier en de ontplooiing van de medewerkers. (CGK1) Om toptalent te kunnen behouden en aantrekken in een krappere arbeidsmarkt, heeft Overijssel - als eerste provincie in Nederland - Het Nieuwe Werken omarmd en vijf jaar geleden ingevoerd.
Het Nieuwe Werken zit inmiddels in het DNA van de provincie. Het is een methode die bij De Nieuwe Ambtenaar steeds populairder wordt en vooral voor vrouwen aantrekkelijk blijkt te zijn.
Kenmerk van het Nieuwe Werken is flexibiliteit en zelfstandigheid. Organisatie en medewerkers gaan flexibeler om met de arbeidstijd en de werkomgeving. Medewerkers dragen zelf verantwoordelijkheid voor hun resultaten. Ze worden gestuurd op output en (CGK2) delen kennis en informatie digitaal.
Investor in People keurmerk
Provincie Overijssel investeert in haar medewerkers. De provincie voert als enige provincie in Nederland het keurmerk Investors in People (IIP). Het keurmerk is - na onafhankelijk onderzoek - voor drie jaar verlengd. Sinds 2003 wordt het keurmerk aan de provincie toegekend.
Het IIP- keurmerk is toegekend voor wat de provincie heeft gerealiseerd in het personeelsbeleid. Zoals het Jong Talentprogramma voor veelbelovende nieuwe en zittende medewerkers, professionaliseringsprogramma's voor alle medewerkers en de Overijssel Academie met een compleet cursusaanbod. Medewerkers geven bij onderzoeken als het IIP-onderzoek in meerderheid aan tevreden te zijn over de inhoud van hun werk, de leiding, de mate van zelfstandigheid en de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd. Veel provinciemedewerkers vinden het belangrijk dat zij werken voor de samenleving en een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van wonen, werken en uitgaan in Overijssel. Als antwoord op de aangekondigde bezuinigingen vanuit het rijk heeft de provincie Overijssel overigens momenteel geen actief wervingsbeleid.
Ingezonden persbericht