Wageningen Universiteit en Researchcentrum
kunnen milieuwinst opleveren

Goed gekozen natuurlijke en hernieuwbare verpakkingen kunnen milieuwinst opleveren

3 feb 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

Biologische producten, met name groenten en fruit, worden vaak verpakt in nieuwe, bijpassende materialen, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals schaaltjes en folies. Onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research heeft aangetoond dat deze inderdaad milieuvriendelijker zijn, al zijn er verschillen.

Consumenten hebben een haat-liefdeverhouding met verpakkingen. Verpakkingen zijn hygiënisch en maken producten beter houdbaar. Maar verpakkingen zorgen ook voor de bulk van het huishoudelijk afval en roepen ergernis op, vooral als ze overbodig of overdadig zijn. De kopers van biologische voeding zijn misschien wel extra kritisch als het gaat om de milieuaspecten van verpakkingen. Wie verantwoorde producten koopt, zit niet op afval te wachten. Aanleiding voor een grondig onderzoek naar de nieuwe generatie hernieuwbare verpakkingen die vooral bij biologische producten veel gebruikt worden.

De onderzoekers hebben gekeken naar allerlei nieuwe materialen zoals schaaltjes van suikerrietvezels en -pulp, PLA schaaltjes en PLA folies. Alle materialen in deze eerste categorie scoren op milieuprestaties beter dan de traditionele kunststoffen verpakkingen. Bij een tweede categorie met zetmeelblendfolies - zoals gebruikt bij vuilniszakken - is het voordeel in milieubelasting beperkt. De onderzoekers benadrukken dat andere factoren, zoals houdbaarheid van de producten in de verpakking, per saldo minstens zo bepalend zijn voor de totale milieubelastingbelasting van het product als het verpakkingsmateriaal.

De onderzoekers van Food & Biobased Research concluderen dat hernieuwbare en natuurlijke verpakkingen een nog groter milieuvoordeel bereiken als ze beter zouden worden hergebruikt. Verpakkingen zouden dan via de huidige inzamelstructuur van kunststof verpakkingen moeten worden ingezameld en verwerkt. Technisch is dat geen probleem; het vergt alleen aanpassingen bij de sorteerbedrijven.

Â