Ingezonden persbericht
Persbericht
1 februari 2011
Mogelijkheden crisisbeheersing overheid zijn beperkt
Dr. Menno van Duin in zijn lectorale rede Crisisbeheersing: "Maak beter gebruik van social media."
Het beheersen van een ramp is bijna onmogelijk geworden, omdat er zoveel partijen bij zijn betrokken. Het doorhakken van knopen duurt daardoor lang, terwijl via social media burgers elkaar in de tussentijd onophoudelijk met informatie bestoken. De brand in Moerdijk toont dat ook weer aan. Voorbereiden op allerlei bijzondere situaties heeft een beperkte waarde, omdat die situaties zo weinig voorkomen. Het is daarom zinvol vooral te investeren in trainingen met situaties die wel vaker voorkomen, om daar de nodige ervaring in op te doen. Dat betekent soms dus ook minder mensen beter opleiden en deskundigen 'invliegen' die vaker met bijzondere situaties te maken hebben.
Verder moet in bijzondere situaties vertrouwd worden op de zelfredzaamheid van de burgers waarbij de hulpdiensten niet 'in de weg moeten lopen'. De overheid moet vooral werken aan het verhogen van de maatschappelijke veerkracht. De rol van hulpverleningsorganisaties en overheid ten aanzien van die zelfredzaamheid van burgers is beperkt. Wat zij wel kan doen is het risicobewustzijn vergroten, hardnekkige rampmythen bestrijden en adequate crisiscommunicatie verzorgen ten tijde van een ramp. Dat betekent dus niet alleen informatie zenden, maar ook ontvangen. Echt communiceren dus; en niet voorlichten! De overheid zal daarbij veel beter gebruik moeten maken van social media. Deze kunnen ingezet worden voor eigen berichtgeving, maar vooral om te peilen wat het beeld van de ramp of crisis is en daarop in te spelen.
Dit zijn enkele van de belangrijkste thema's uit de lectorale rede 'Veerkrachtige crisisbeheersing: nuchter over het bijzondere' die dr. Menno van Duin op 1 februari 2011 uitsprak voor bestuurders, beleidsmakers en hulpverleners in de veiligheidsregio's, politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening. In zijn rede ging Van Duin in op de belangrijkste lessen voor crisisbeheersing op basis van zijn jarenlange ervaring, literatuurstudie en een speciaal voor de rede uitgezette enquête onder professionals. Van Duin koppelde zijn inzichten aan een tweetal cases, waaronder de recente brand in Moerdijk.
De lectorale rede markeerde de formele start van de werkzaamheden van Menno van Duin als lector Crisisbeheersing. Zijn rede gaf de focus aan van het lectoraat voor de komende jaren. Doelstelling van het lectoraat is het ontwikkelen van kennis en kunde gericht op de verdere professionalisering van bestuurders, beleidsmakers en hulpverleners in de veiligheidsregio's en de vitale sectoren. Het NIFV en de Politieacademie geven gezamenlijk vorm aan het lectoraat Crisisbeheersing. Dit benadrukt de multidisciplinaire benadering, die eigen is aan crisisbeheersing. De rede werd voorafgegaan door inleidingen van ing. Wim Papperse, directeur NIFV, en prof. dr. Pieter Tops, lid College van Bestuur Politieacademie, portefeuillehouder kennis en onderzoek.
Over de lector
Van Duin, bestuurskundige en socioloog, richt zich al meer dan 25 jaar op kennisontwikkeling en professionalisering op het terrein van crisisbeheersing. Zo publiceerde hij zijn dissertatie 'Van rampen leren' (1992) en is hij medeoprichter van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Momenteel is hij parttime wetenschappelijk hoofddocent vakgroep Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en parttime werkzaam bij het NIFV. Bij het NIFV was hij twaalf jaar verantwoordelijk voor de Master of Crisis and Disaster Management (MCDM) en sinds 2010 voor de vernieuwde Master of Crisis and Public Order Management (MCPM), een gezamenlijke opleiding van de Politieacademie en het NIFV. Van Duin was daarnaast betrokken bij vele evaluaties, studies en adviestrajecten en begeleidde studenten bij scripties over crisisbeheersing.