Ingezonden persbericht
Den Haag, 1 februari 2011
Vragen van de leden Eijsink (PvdA) , Van Dijk (SP) en Hachchi (D66) aan de minister van Defensie
over drugshandel en diefstal bij DMO (de Volkskrant, 1 februari 2010)
1.
Bent u bekend met het artikel 'Bij materieeltak van defensie is drugshandel en diefstal de norm'(de Volkskrant, 1 februari 2010)?
2.
Kunt u de rapportage huishoudelijk onderzoek van 13 februari 2009 aangaande mogelijke integriteitschendingen bij de Defensie Materieel Organisatie ( DMO ) / Ressort Bedrijfsondersteuning (RBO), die werd uitgevoerd door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID), naar de Kamer sturen?
3.
Klopt het dat de problemen bij DMO, waaronder het niet ingrijpen bij integriteitschendingen en onderling wantrouwen, nog altijd voortduren? Zo ja, was de minister hier van op te hoogte? Welke nadere maatregelen worden er nu of op korte termijn genomen om de problemen alsnog op te lossen?
4.
Op welke wijze zijn de aanbevelingen van de COID opgevolgd? Welke nadere stappen en maatregelen zijn er genomen ten aanzien van de gehele defensieorganisatie, en DMO in het bijzonder, naar aanleiding van de bevindingen van de COID inzake integriteitschendingen bij DMO?
5.
Zijn de medewerkers die betrokken waren bij de integriteitschendingen, en genoemd worden in de officiële en vertrouwelijke verklaringen over deze integriteitschendingen, nog altijd werkzaam bij DMO? Zo niet, zijn zij nog werkzaam bij de Defensieorganisatie? Welke maatregelen zijn er genomen tegen deze medewerkers van DMO?
6.
Wat was de reactie tot op heden van de directeur DMO op alle afzonderlijke aanbevelingen (a t/m g) van de COID ten aanzien van de organisatie? Wat was de reactie tot op heden van de directeur DMO op alle afzonderlijke aanbevelingen (a t/m h) van de COID ten aanzien van het personeel?
7.
Is het Openbaar Ministerie ooit geïnformeerd over mogelijke integriteitschendingen bij DMO/RBO? Zo ja, wanneer?
8.
Is de Algemene Rekenkamer geïnformeerd over de integriteitonderzoeken van de COID bij DMO/RBO? Zo ja, wanneer?
9.
Klopt het dat door het ontbreken van een stabiele leidinggevende factor, er door het personeel van DMO/RBO een 'attractieve dienstverlening' wordt gehanteerd? Wat wordt verstaan onder 'attractieve dienstverlening'?
10.
Kunt u de conclusie van de COID onderschrijven dat 'opportunistisch beheer van dienstvervoer bestaat en het materieel- en voorraadbeheer niet op orde is'? Wat wordt hier verstaan onder 'opportunistisch beheer van dienstvervoer'? Klopt het dat het materieel- en voorraadbeheer niet op orde is?
11.
Kunt u de conclusie van de COID onderschrijven dat door opportunistisch beheer van dienstvervoer het niet op orde zijn van materieel- en voorraadbeheer er een 'risicovolle bedrijfsvoering' is ontstaan waarmee mogelijkheden worden geboden tot 'onoorbaar gedrag'? Wat wordt hier verstaan onder 'onoorbaar gedrag' en kunnen daarvan voorbeelden worden gegeven?
12.
Deelt u de bevinding van de COID dat er sprake is van 'een open winkel' bij Defensie? Welke elementen van de bedrijfsvoering hebben geleid tot het ontstaan van een 'open winkel'? Van welke concrete integriteitschendingen is in dit kader sprake geweest?
13.
In hoeverre betreffen de al dan niet vermeende integriteitschendingen uit de rapportages van de COID het ontvreemden van (onderdelen van) staatseigendommen, dan wel (onderdelen van) zaken die door de overheid geleased en/of in bruikleen zijn?
PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag