Apenheul
Zeldzame sifaka geboren
Baby sifaka wordt met de hand opgevoed
Vrijdag 28 januari is sifaka Holly bevallen van een gezonde dochter. We zijn apetrots op de geboorte, want sifaka´s zijn erg zeldzaam. Het pasgeboren meisje is een bijzondere sifaka met een bijzonder verhaal. Haar moeder is niet in staat om haar dochter op te voeden. Medewerkers brengen het kleintje daarom met de hand groot. Ze blijft daarom voorlopig nog even achter de schermen en is dus niet te zien voor publiek.
Babyaapje aan de fles
Sifaka's zijn in het wild én in dierentuinen erg zeldzaam. Het is voor ons dus erg belangrijk dat de baby tot een gezonde sifaka opgroeit. Vanwege haar tepelafwijking is het voor moeder Holly erg pijnlijk wanneer haar baby bij haar drinkt. Ze kan haar baby dus niet zelf opvoeden. Het meisje wordt daarom met de fles grootgebracht.
Training
Holly heeft vaker een baby gekregen die zij niet zelf op kon voeden. In 2009 beviel zij van een zoontje: Daholo. Daholo is succesvol met de hand opgevoed en leeft als een echte sifaka bij zijn soortgenoten in Apenheul. Dat is mogelijk, want Holly is getraind om haar baby vrijwillig af te staan aan haar verzorgers. De baby kan zo zonder veel moeite bij haar weggehaald worden, zodat de dierverzorgers haar kunnen voeden. Tegelijkertijd kan het kleintje opgroeien tussen haar soortgenoten en leert een echte sifaka te zijn.
Pleegouders gezocht
Eind 2008 verhuisde Holly naar Apenheul. De dierentuin van Parijs - Parc Zoologique de Paris - ging voor langere tijd sluiten en zocht naar een nieuw thuis voor haar dieren. Het plaatsen van de sifaka is een zorgvuldige keuze geweest. Apenheul kwam daarbij als meest geschikte kandidaat uit de bus. We hebben voldoende ruimte, professionele kennis van apen èn kunnen de baby de nodige aandacht geven.
Bijzonder bedreigd
In het wild komen sifaka's alleen op het Afrikaanse eiland Madagaskar voor. Daar leven nog maar zo'n 1.000 sifaka's. In dierentuinen komen ze alleen in Europa voor, en enkel in Frankrijk, Engeland en Nederland. Apenheul vertegenwoordigd Nederland met vier sifaka's.
Voor het behoud van de genetische diversiteit zijn paartjes die zich voortplanten van groot belang. Helaas worden er in dierentuinen maar weinig sifaka's geboren. De verhouding tussen mannen en vrouwen is daarnaast ongelijk. Er leven meer mannelijke dan vrouwelijke sifaka's in dierentuinen. We zijn daarom heel erg blij dat de pasgeboren sifakababy een vrouwtjes is.