Maussen PR
PERSINFORMATIE
De lange weg naar duurzame chocolade
Programmamaker Froukje Jansen, columniste Hadjar Benmiloud en fotografe Keke Keukelaar doen verslag van cacaoproductie in Ghana
Amsterdam, 24 januari 2011 - Programmamaker Froukje Jansen, columniste Hadjar Benmiloud en fotografe Keke Keukelaar reizen van 1 tot 6 februari 'For the Love of chocolate' naar Ghana. Daar maken zij een ontdekkingstocht langs de cacaoplantages in het Afrikaanse land. Een week lang berichten zij over de verduurzaming van de cacaoteelt. Armoede en slechte cacaoteelt bedreigen al jaren de leefomstandigheden van cacaoboeren in de hele wereld. Mars Nederland, UTZ Certified en Solidaridad hebben de laatste jaren een nieuw programma ter verduurzaming van de cacaoteelt opgezet. De drie verslaggevers gaan onderzoeken wat dit betekent voor de boeren en voor de chocolade waar miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks van genieten.
Betrokkenheid
"De mogelijkheid om in detail te zien hoe cacaoboeren leven en werken is mijn sterkste drijfveer om mee te gaan," zegt Froukje Jansen. "De reis naar Ghana biedt mij de kans om mijn geloof in gelijkheid en duurzaamheid met een breed publiek te delen. Ik ga de ontwikkelingen op de cacaoplantages filmen. Wereldwijd zijn er zes miljoen cacaoboeren. Zij verdienen een eerlijke kans. Daarvoor is betrokkenheid nodig. Ik hoop dat mijn korte film daar aan bijdraagt."
Online een blik in het hart van Ghana
Columniste Hadjar Benmiloud: "In de aanloop naar de reis heb ik al geschreven over mijn persoonlijke liefde voor chocolade. Ik heb mij ook verdiept in de problemen die er spelen voor de boeren. De opdracht die ik mijzelf heb gegeven voor de week in Ghana is om via www.fortheloveofchocolate.nl, Facebook en Twitter mensen in Nederland van heel dichtbij de problemen en de mogelijkheden tot verbetering te laten zien."
Een ander perspectief
Fotografe Keke Keukelaar over haar reisdoel: "Tot een paar maanden geleden had ik geen beeld bij cacaoboeren in Ghana en ik denk dat dit voor de meeste mensen in Nederland geldt. Met mijn foto's kan ik mensen een indruk geven en betrokkenheid creëren. Betrokkenheid van bedrijven, overheden, ontwikkelingsorganisaties en mensen die net als ik van chocolade houden bevordert structurele verbetering. Door de samenwerking in beeld te brengen hoop ik dat dit navolging krijgt."
De productie van cacao - het belangrijkste ingrediënt van chocolade - loopt terug terwijl de wereldwijde consumptie van chocolade toeneemt. Verduurzaming en certificering van de chocoladeketen verbeteren de kwaliteit van cacao en vergroten de oogst en daarmee het inkomen van cacaoboeren. De website www.fortheloveofchocolate.nl informeert Nederlandse chocoladeliefhebbers over dit proces.
Einde persbericht.
Noot voor de redactie (