Ingezonden persbericht
Europees grondstoffenbeleid gaat ten koste van Afrika
PERSBERICHT 1 februari 2011- Morgen publiceert de Europese Commissie de herziening van haar Raw Materials Initiative. Deze strategie moet Europese bedrijven toegang garanderen tot strategisch belangrijke mineralen en grondstoffen in de toekomst. De EU noemt haar nieuwe grondstoffenbeleid een win-win situatie, maar volgens Niza gaat dit ten koste van de economische ontwikkeling van Afrikaanse landen.
Recht op ontwikkeling
"Afrika bezit 30% van de wereldreserves en haalt meer dan 60 verschillende mineralen en metalen uit de grond. Hiermee heeft Afrika de aankomende vijftig jaar een belangrijke troef in handen om zich economisch te ontwikkelen. Maar het Raw Materials Initiative ontneemt Afrika het recht om te profiteren van haar eigen bodemschatten." zegt Bas Bijlsma, beleidsmedewerker bij Niza.
Incoherentie
Niza's grootste kritiekpunt op het Europese grondstoffenbeleid is de incoherentie die ontstaat tussen het Europees ontwikkelingsbeleid en het Europese grondstoffenbeleid. De EU eist vrije toegang tot Afrika's grondstoffen. Dit betekent dat Afrikaanse landen alle exportbelemmeringen zullen moeten afschaffen. Echter, deze belemmeringen zijn cruciaal voor het opzetten van een eigen verwerkende industrie. "Dit druist in tegen het Europese ontwikkelingsbeleid om duurzaam Afrikaans beheer van grondstoffen te ondersteunen. Ook eist de EU dat exportbelastingen op grondstoffen worden verlaagd of afgeschaft. Hierdoor lopen Afrikaanse overheden miljarden aan inkomsten mis die nodig zijn om de armoede in hun land terug te dringen." aldus Bas Bijlsma.
Negatieve impact mijnbouw
Bovendien vindt Niza dat de EU zich meer moet inzetten om de negatieve impact van mijnbouw in Afrika tegen te gaan."De EU zou in haar grondstoffenbeleid een veel strenger invoerbeleid moeten hanteren, zoals eerder gebeurde voor illegaal gekapt hout en bloeddiamanten. Dagelijks wordt de Afrikaanse bevolking geconfronteerd met de verwoestende impact van mijnbouw. In Zuid-Afrika worden dorpelingen van hun grond verjaagd als gevolg van platinawinning en in Oost-Congo gebruiken rebellen de opbrengsten uit de handel in coltan om geweld tegen de bevolking te financieren." aldus Bas Bijlsma. De Europese consument heeft vaak geen idee van het leed dat schuilt achter de winning van grondstoffen die verwerkt zijn in een mobiele telefoon of laptop.
Politieke aanbevelingen
In Nederland staat het grondstoffenbeleid ook hoog op de politieke agenda. Nog geen twee maanden geleden verzochten regeringspartijen CDA en VVD het kabinet om voor de zomer te komen met een grondstoffennotitie. In dit kader doet Niza de volgende politieke aanbevelingen:
- maak het grondstoffenbeleid coherent aan het ontwikkelingsbeleid
- erken het belang van exportquota en exportbelastingen voor Afrikaanse landen
- blokkeer de invoer van illegaal gewonnen grondstoffen en grondstoffen waarbij de winning gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, conflict en ernstige milieuschade
Opkomst nieuwe landen
Met de opkomst van de snel industrialiserende BRIC landen is de vraag naar grondstoffen in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Hoewel er op dit moment nog geen sprake is van schaarste, is dit wel een aannemelijke dreiging in de toekomst. Ook de recente beslissing van China om de uitvoer van zeldzame aardmetalen te beperken ten gunste van haar eigen industrie, is een grote zorg voor de EU. Het Raw Materials Initiative is het Europees antwoord op deze wereldwijde ontwikkelingen.
Einde persbericht
---
Ingezonden persbericht