Gemeente Baarn

nieuw vergadermodel van de Raad

U bent van harte welkom
Nieuw vergadermodel van de raad

Hoe gemeentepolitiek werkt, is voor veel inwoners niet duidelijk. Hoe wordt er nu iets besloten? En hoe kun je de aandacht vragen voor een onderwerp dat je zelf belangrijk vindt? Hoe oefen je invloed uit op de besluitvorming en op welk moment? De gemeenteraad van Baarn vindt het belangrijk dat u goede mogelijkheden heeft om mee te praten en invloed uit te oefenen. Daarom heeft de gemeenteraad gekozen voor een andere vorm van vergaderen waarbij meer interactie mogelijk is met inwoners, bedrijven en instellingen.

Â

Hoe werkt het nieuwe vergadermodel ?
Het nieuwe vergadermodel gaat op 1 februari in en wordt gekenmerkt door een duidelijk onderscheid in de fasen van het besluitvormingsproces. Het besluitvormingsproces is geknipt in drie afgebakende fasen: Informatie voor de raad, Debat in de raad en Besluit in de raad. Elke fase heeft een eigen karakter. Hieronder worden de verschillende fasen nader toegelicht.

Informatie voor de raad
Dit is de eerste fase in het proces over een voorstel dat moet leiden tot besluitvorming door de gemeenteraad. Bij Informatie voor de raad laten de raadsleden zich informeren door te luisteren en vragen te stellen over de voorstellen en over de inbreng van aanwezige inwoners, verenigingen, instellingen of bedrijven. Ook de betrokken wethouder(s) en ambtenaren zijn aanwezig en praten mee. De raad nodigt per onderwerp betrokkenen en eventuele deskundigen actief uit om mee te praten. De wethouder(s) en ambtenaren krijgen de mogelijkheid voorstellen toe te lichten, vragen te beantwoorden en daarmee onduidelijkheden of misverstanden weg te nemen en om, indien gewenst, presentaties te verzorgen of te laten verzorgen door betrokken organisaties of andere belanghebbenden. Er zijn maximaal twee bijeenkomsten op dezelfde avond in verschillende vergaderruimten of op locatie. Â

In deze fase is geen plaats voor (politiek) debat of het uitdragen van een politieke mening door de politieke partijen en raadsleden. Aan het eind van de bespreking van een voorstel vraagt de gespreksleider aan de raadsleden of het onderwerp voldoende behandeld is en het voorstel duidelijk is. Is dit het geval, dan nemen de raadsleden de verkregen informatie mee naar de volgende fase, Debat in de raad. Wanneer het voorstel niet voldoende behandeld is of naar de mening van de raad nog niet beslisrijp is, dan wordt het voorstel opnieuw ingepland voor een volgende Informatie voor de raad.
Het gaat in deze fase om concreet aan de gemeenteraad van Baarn voorgelegde voorstellen. Die voorstellen zijn in de regel voorbereid door en afkomstig van het college van burgemeester en wethouders, maar kunnen ook initiatiefvoorstellen van de raad zelf zijn.

Wilt u zelf een onderwerp aanmelden voor de Informatie voor de raad of wilt u zelf iets presenteren? Dan is dat in sommige gevallen mogelijk. U kunt dat dan melden bij de griffie. De griffier bespreekt dan met u het onderwerp en kijkt of dit onderwerp bij de raad thuis hoort. De agendacommissie neemt een besluit over de verzoeken en stelt de agenda (voor alle drie de fases) vast.

Debat in de raad (meningsvorming)
Deze fase in het besluitvormingsproces over een voorstel is gericht op de uitwisseling van politieke opvattingen en meningen door en tussen de raadsleden van de politieke partijen onderling én met het college van burgemeester en wethouders. Wat zijn âde voors en tegensâ van een voorstel en wat zijn de argumenten van een politieke partij om voor of tegen het voorstel te stemmen in de volgende besluitvormende fase. Ook kunnen de raadsleden proberen de andere partijen van hun argumenten te overtuigen en een politieke meerderheid proberen te vinden voor of tegen een voorstel. Of voor het aanbrengen van wijzigingen op het voorstel of de stukken.
Aan het eind van de debatronde moet worden vastgesteld of een voorstel ter besluitvorming aan de raad kan worden voorgelegd. Bij deze bijeenkomsten wordt gewerkt met een technisch voorzitter. In deze fase kunt u inspreken over de onderwerpen die op de agenda staan. U moet zich hiervoor wel even van tevoren melden bij de griffier.

Besluit in de Raad (besluitvorming)
Voorafgaand aan deze raadsvergadering heeft het fractieberaad plaatsgevonden. Dit is het interne overleg van een fractie, om een fractiestandpunt over een voorstel te bepalen.
De derde fase, Besluit in de raad, is het sluitstuk van het besluitvormingsproces. Er wordt door de raadsleden soms nog kort gediscussieerd over de voorstellen, waarna de voorstellen in stemming worden gebracht. In een stemverklaring kunnen de politieke partijen nog wel aangeven waarom zij voor of tegen stemmen. Ook kunnen nog wijzigingsvoorstellen (amendementen) of moties in stemming worden gebracht. Hierover volgt dan een besluit van de raad. Deze besluitvormende fase is daarmee de eindfase van het proces.

Meer informatie
De agendaâs voor de verschillende bijeenkomsten worden vooraf gepubliceerd op www.baarn.nl onder de knop Raadsinformatie. Op de site vindt u ook informatie over het vergadermodel.
Daarnaast kunt u contact opnemen met:

de griffier (035) 54 81 717 / 06- 46 23 1009 of Janne.Pijnenborg@baarn.nl
het secretariaat van de griffie via (035) 54 81 828 / 837 Â