Technische Universiteit Eindhoven

Paul Koenraad schrijft overzichtsartikel in Nature Materials

Geplaatst: 01 februari, 2011

In de nieuwste editie van het gerenommeerde tijdschrift Nature Materials staat een overzichtsartikel van TU/e-hoogleraar prof.dr. Paul Koenraad en zijn Amerikaanse collega Michael Flatté. Het artikel beschrijft de stand van zaken in het onderzoek naar onzuiverheden (single dopants) in halfgeleiders.


Koenraad, hoofd van de groep Photonics and Semiconductor Nanophysics, faculteit Technische Natuurkunde, werd door de hoofdredacteur van Nature Materials benaderd om het artikel te schrijven. Het is volgens Koenraad het eerste overzicht van zijn nog jonge vakgebied. "Het is een hele eer om hiervoor door zon blad gevraagd te worden. Een overzichtsartikel is toch een stapje hoger dan een onderzoeksartikel en wordt vaak heel goed opgepakt in het veld."

"Halfgeleiders zijn belangrijke materialen in de optische en elektronische industrie", vertelt Koenraad. "Maar het wordt echt spannend als je hieraan onzuiverheden toevoegt; vreemde atomen van een ander element dan het bulkmateriaal. Dat is het zout in de pap, zou je kunnen zeggen. En naarmate de devices steeds kleiner worden, worden deze onzuiverheden steeds belangrijker. Individuele atomen krijgen dan grote invloed op de elektrische geleiding, maar ook op de optische en magnetische eigenschappen. De functionaliteit van een nanodevice kun je op dat ene vreemde atoom herleiden."

Koenraad beschrijft in het artikel in Nature Materials manieren om de bewuste onzuiverheden op de juiste plek in te bouwen, te observeren, manipuleren en modelleren en blikt vooruit op de verwachte ontwikkelingen. "Met enkele onzuiverheden kun je de kleinst mogelijke bits maken voor gewone of kwantumcomputers, maar bijvoorbeeld ook lichtbronnen die één voor één fotonen uitzenden. In onze groep willen we het magnetische gedrag van onzuiverheden leren meten en beheersen. Dat is iets voor de langere termijn, maar het zou fantastisch zijn als dat lukt.

De natuurkundige werkt al lang samen met zijn Amerikaanse co-auteur Michael Flatté, een theoreet met een bijzondere interesse in het gedrag van individuele onzuiverheden in halfgeleiders en hun magnetische eigenschappen.

http://www.nature.com/nmat/journal/v10/n2/full/nmat2940.html