FNV KIEM

Contracten tv-talentenprogramma's wurgtouw voor deelnemers

dinsdag 01 februari 2011

De wereld lijkt aan de voeten van The Voice of Holland-winnaar Ben Saunders te liggen, maar qua inkomsten is het niet zo'n rozengeur en maneschijn voor de deelnemers aan talentenshows als The Voice of Holland (TVOH) en Popstars. Voorafgaand aan de start van het TVOH adviseerde FNV KIEM de deelnemers al om het contract, dat producent Talpa hen bij deelname voorlegt, niet te tekenen.

Rechten uit handen
In het deelnemerscontract staat een aantal punten waar FNV KIEM / BV Pop het niet eens is. "Het heetste hangijzer in dat contract is het feit dat jonge talenten voor onbepaalde tijd, dus de rest van hun leven, onherroepelijk allerlei rechten uit handen geven," legt Caspar de Kiefte, bestuurder FNV KIEM uit. "TVOH-winnaar Ben Saunders heeft door het contract te tekenen voor onbepaalde tijd het exploitatierecht op de gemaakte opnames op ondermeer televisie, internet, cd en/of dvd uit handen gegeven. Daar krijgt hij geen cent vergoeding voor."

Opnames eindeloos uitzenden
Uit de contracten blijkt dat producenten alle gemaakte opnames eindeloos mogen uitzenden en verkopen. De stem en beelden van een deelnemer kan op deze manier worden gebruikt voor commercials en foto's kunnen op posters of mokken worden gezet. "In theorie kan Talpa dus bij de recentelijke verkoop van de televisieformule aan Amerika de zakken flink gevuld hebben," aldus De Kiefte.

Verdiensten verdelen
"Wij zijn er geen tegenstander van dat mensen met goede ideeën en hard werken (veel) geld kunnen verdienen. Het format van The Voice of Holland is een succesformule gebleken die wezenlijk iets toevoegt aan de bestaande talentenshows en het wordt heel knap gemaakt, maar het succes kan niet alleen aan het format worden toegeschreven. Voor een belangrijk deel ook aan de talenten van de deelnemers, en dus mogen de verdiensten wat ons betreft ook wat meer verdeeld worden."