Gemeente Veere



Winnie Ewing legt functie Conservator neer

Donderdag 27 januari zal mevrouw Winnie Ewing in het Schotse Parlement in Edinburgh in Schotland haar functie als " Ere -Conservator van de Schotse Privileges in Veere" neerleggen. De Schotse minister van buitenlandse zaken en cultuur is hierbij aanwezig evenals een delegatie uit Veere en van het Zeeuws Archief .

Zeeland -en met name Veere - en Schotland delen een bijzondere geschiedenis. Sinds de middeleeuwen kwamen Schotse handelaren en ambachtslieden hier naar toe. Om hun rechten te beschermen stelde de koning van Schotland een functionaris aan: de "Conservator van de Schotse Privileges in de Nederlanden". Aanvankelijk resideerde hij in Middelburg maar vanaf 1541 tot 1799 in Veere. Hij zorgde dat Schotten werden berecht volgens hun eigen wetten en dat de handel tussen Schotland en de Nederlanden werd geregeld. Door deze privileges emigreerden veel Schotten naar Zeeland. Hier bouwden ze een nieuw bestaan op, kochten huizen, stichtten kerken en trouwden met Zeeuw(s)en. In onze provincie zijn nog steeds sporen van de Schotse invloeden te vinden. Het bevoorrechte leven van deze Schotten stopte abrupt onder invloed van de Franse revolutie in Zeeland.

Twee eeuwen later, in 1996 zochten Schotten en Zeeuwen elkaar weer op en vierden hun gemeenschappelijke cultuur. Tijdens de Schotse week in Veere, werd mevrouw Winnie Ewing, lid aan het Europese Parlement voor Schotland, benoemd tor Ere-Conservator van de Schotse Privileges in Veere. De historische banden werden - op initiatief van het Zeeuws Archief - aangehaald en in 1999 werd de Stichting Veere-Schotland opgericht. Dit heeft geleid tot een reeks publicaties, lezingen, festivals en tentoonstellingen. Sinds 2007 is een permanente expositie over deze historische relatie in museum de Schotse Huizen in Veere ingericht. De Schots-Zeeuwse geschiedenis is sindsdien voor een breed publiek toegankelijk.