Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
27 januari 2011

'HON' ALS MOEDER VAN DE EUREGIO
En haar ijsbeer 'Tosca'

In 1966 creëerde Niki de Saint Phalle voor het Moderna Museet in Stockholm haar roemruchte project 'Hon - a Cathedral'. Een reusachtig liggende vrouwfiguur waarvan de bezoeker de binnenkant kon betreden via haar vagina om daar een tentoonstellingsruimte, theater, een observatorium en een 'milkbar' te bezoeken. De 'Hon' was meer dan een gigantische sculptuur: ze was een interactieve kruising tussen sculptuur en architectuur, maar bovenal een 'totaalervaring'. Een louterende reis terug naar de oermoeder, om na terugkeer nooit meer dezelfde te zijn. Vooruitlopend op de expositie 'Niki de Saint Phalle. Outside-In' in SCHUNCK* (26-2 t/m 18-6) werden scholieren van het voortgezet onderwijs in de Euregio in de periode oktober 2010 - januari 2011 uitgedaagd om geïnspireerd door Niki de Saint Phalles 'Hon' een eigen figuur te ontwerpen, in de hedendaagse context te plaatsen en vervolgens als schaalmodel uit te voeren. Bij het ontwerp hoorde ook de vraag welke "functies" het bouwwerk volgen s de jongeren tijdelijk zou moeten vervullen, uiteraard met een knipoog naar de Euregio.

Jury besluit
Op woensdag 19 en donderdag 20 januari heeft een deskundige jury de scholen bezocht voor een beoordeling. De jury heeft per school het beste schaalmodel uitgekozen en uit deze selectie is een winnaar geselecteerd. Na een indrukwekkende presentatie op station Liége-Guillemins heeft de klas van Institut Saint-Laurent de jury met de eigentijdse ijsbeer Tosca weten te overtuigen. De jury: "Tosca is een figuur, iets levendigs en geen object. Zelfs de organen van Tosca hebben een functie gekregen, die ook raakvlakken hebben met de roemruchte 'Hon' uit 1966. De klas heeft aan alle voorwaarden voldaan."

In samenwerking met VIA2018 wordt Tosca begin dit voorjaar geboren op een plein in Heerlen.

De scholieren hebben tijdens hun werk zelf verslag van de vorderingen op YouTube gedaan. Op www.youtube.com/user/HONcontest ziet u hun belevenissen.

Noot voor de redeactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dominique van Polen: dominique.van.polen@schunck.nl

Of kijk op www.schunck.nl daar kunt u inloggen bij 'perslogin' Inloggegevens:
Naam: schunckpers
Wachtwoord: pers