Politie Twente

Drie mannen aangehouden voor wildstroperij Almelo
In samenwerking met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en jachtopzichters heeft de Politie Twente woensdagmorgen 26 januari drie wildstropers aangehouden. De mannen werden betrapt op het illegaal vangen van inheemse vogelsoorten op een terrein in de nabijheid van de Schuilenburgsingel in Almelo. Aanleiding was een bij de nVWA binnengekomen anonieme tip.

Omstreeks 06.00 uur hebben politieagenten, jachtopzichters en een controleur van de nVWA postgevat bij een terrein in de nabijheid van de Schuilenburgsingel in Almelo. Omstreeks 08.30 uur kwamen drie personen in verschillende auto's bij het terrein aan. Toen de agenten zagen dat één van de mannen na enige tijd het terrein verliet met een kooitje met vogels, werden de mannen aangehouden. Het gaat om drie Almeloërs van 72, 63 en 50 jaar oud.

Er werd onderzoek ingesteld bij de woningen van de drie mannen. Daar werden diverse vangmiddelen en vogels aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat om in totaal 40 vogels, te weten: . 5 vinken
. 6 putters
. 7 goudvinken
. 18 sijzen
. 1 zanglijster
. 2 kepen
. 1 barmsijs

Ook werden 5 klepkooien, 9 mistnetten en een slagnet in beslag genomen.

De mannen zijn na verhoor heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Op last van Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn de vogels naar een tijdelijk opvangadres gebracht. De vogels maken het naar omstandigheden goed. Zodra de conditie van de dieren het toelaat zullen zij voor zover mogelijk weer in de natuur worden vrijgelaten.

Het is verboden inheemse vogelsoorten te vangen. Dat staat beschreven in de Flora- en Faunawet. (2011007574)

Noot: dit persbericht is gezamenlijk opgesteld door Politie Twente en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Voor vragen met betrekking over het strafrechtelijk onderzoek kunt u zich wenden tot Politie Twente, team Persvoorlichting: 053-455 55 88. Een foto is op aanvraag beschikbaar.

Voor Inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA, telefoon 070-4484646

Brandstichtingen in Velve - Lindenhof opgelost Enschede
Van augustus tot en met november 2010 vonden diverse brandstichtingen plaats in de wijk Velve-Lindehof. Vooral leegstaande sloopwoningen waren het doelwit. Bij enkele brandstichtingen zijn in één keer een aantal woningen afgebrand. Politie Twente startte een onderzoek naar in totaal 16 brandstichtingen in de wijk.

In totaal zijn acht verdachten aangehouden en verhoord. Eén van hen, een 28-jarige Enschedeër, wordt aangemerkt als hoofdverdachte omdat hij meerdere keren het initiatief heeft genomen tot de brandstichtingen. Uit de verklaringen van de andere zeven verdachten blijkt dat hij de knapen ertoe heeft aangezet en de mogelijkheden heeft gegeven om de branden te stichten. Hij is voorgeleid voor de Rechter-commissaris en zit nog steeds vast in afwachting van de rechtszaak.

De andere verdachten zijn jonge knapen uit Enschede in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar oud. Zij zijn allemaal aangehouden en zijn na voorgeleiding bij de Rechter-commissaris in zogenaamde geschorste bewaring gesteld. Dit betekent dat zij onder strikte voorwaarden in vrijheid zijn gesteld. De meeste van hen hebben hun aandeel in meerdere brandstichtingen bekend. Ook deze verdachten wacht een rechtszaak. (2010080548)


-----------------------
26 nvember 2010
Chantal Westerhof / Marije Versteeg: 053-4555588

27 januari 2011
Marije Versteeg: 053-4555588

---- --