Ingezonden persbericht


Den Haag, 27 januari 2011

PvdA: Uitstel OV-chip wél beter

PvdA-woordvoerder Kajouane deelt niet de mening van de Haagse wethouder Verkeer en Vervoer dat uitstel van invoering OV-chipkaart niet nodig is. De Haagse PvdA-fractie verwacht dan ook veel van het spoeddebat vandaag in de Tweede Kamer.

Kajouane: 'Formeel is het besluit in Den Haag en Haaglanden al genomen, maar met de kennis van nu steunen wij het pleidooi van onze Kamerfractie om Zuid-Holland pas over te laten gaan nà het oplossen van de problemen met het beveiligingssysteem van de chipkaart.' De PvdA had altijd grote twijfels of invoering per 3 februari aanstaande wel verstandig zou zijn. 'Dat het systeem zo makkelijk te kraken is, stond drie maanden geleden al in de krant. Toen hebben wij daar uitvoerig onze zorgen over uitgesproken. Bovendien zijn er nog tal van andere knelpunten en problemen voor de reizigers.'

Problemen

Los van het uitstel en het 'kraakprobleem', heeft de PvdA de wethouder laten weten de werking van het systeem als geheel nauwlettend te willen volgen. Kajouane: 'Er zitten nog een hoop haken en ogen aan het systeem, waarvan wij nu al weten dat ze problemen (gaan) geven. De 65+kaart op naam, is die op tijd beschikbaar? Is men voldoende voorbereid op technische storingen bij in- en uitchecken? Waarom is het eenmalige kaartje, voor toeristen en anderen, zoveel duurder dan in bijvoorbeeld Amsterdam?'

Volgens uw kaart bent u nu buiten...

Een ander probleem is dat het systeem niet gebruiksvriendelijk is voor (visueel)gehandicapten. 'Een reiziger met een visuele beperking kreeg onlangs een boete omdat zijn kaart op uitgecheckt stond. Echter, de man had bij het inchecken geen 'piep' gehoord en waarna hij zijn kaart nogmaals voor de lezer hield. Hierdoor checkte hij ongemerkt weer uit.', aldus Kajouane.

Voortgang

Om al dit soort zaken goed in de gaten te kunnen houden, heeft de PvdA aan de wethouder gevraagd de raad eens per kwartaal te informeren over de voortgang, de problemen en de oplossingen. Te beginnen in april. De wethouder heeft toegezegd dit te zullen doen.