Ingezonden persbericht

Nederlander gelooft in het bovennatuurlijke
Religieuze instituten weinig populair

Amersfoort, 27 januari 2011 - Nederlanders staan bekend om hun nuchterheid, toch gelooft meer dan de helft (55%) dat er meer is tussen hemel en aarde. Bijna een kwart (24%) omschrijft het als een kracht, een even groot deel denkt dat er één God is (24%). Dit geloof in het bovennatuurlijke doet Nederlanders ook wel eens hopen op een oplossing van boven. Een op de vier doet stiekem wel eens een schietgebedje in een probleemsituatie.

Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 1.021 Nederlanders, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Alpha-cursus Nederland, een stichting die laagdrempelige cursussen over het christelijk geloof aanbiedt.

Nederlanders van alle leeftijden geloven dat er een hogere macht is. Hierbij valt op dat 55-plussers vaker in het bovennatuurlijke geloven dan jongeren tussen 18 en 25 jaar (58% tegen 40%). Jongeren geven vaker aan het niet te weten (37% tegen 15%). Ouderen gaan er op hun beurt vaker vanuit dat er één schepper is. Zo gelooft 28% van de 55-plussers in God, tegenover 17% van de Nederlanders tussen de 18 en 25 jaar.

Instelling versus leider
Hoewel de meeste Nederlanders zich rekenen tot de Rooms-katholieke (19%) en Protestantse stroming (17%), lijken zij niet veel op te hebben met religieuze instellingen. Ruim drie kwart van de Nederlanders vindt dat je heel goed buiten de kerk kunt geloven (76%).

Positiever is men over de personen die verbonden zijn aan de diverse religieuze en spirituele stromingen.

Top-5 religieuze en spirituele personen
Onderstaande percentages tonen welk deel van de respondenten aangeeft zeer enthousiast te zijn over de genoemde personen.
1. God 19%

2. Jezus Christus 19%

3. Moeder Teresa 17%

4. Daila Lama 11%

5. Gautama Boeddha 7%

Bijna de helft van de Nederlanders (48%) denkt in meer of mindere mate na over de vraag wie Jezus is. Ruim zeven op de tien Nederlanders (71%) geloven dat hij ooit heeft bestaan. Ruim een kwart (29%) ziet hem als de zoon van God en 6% van de Nederlanders ziet Jezus Christus als zijn Verlosser.

Over Stichting Alpha-cursus Nederland
Stichting Alpha-cursus Nederland organiseert jaarlijks op ruim 800 plaatsen laagdrempelige cursussen over het christelijk geloof. De Alpha-cursus bestaat uit tien bijeenkomsten, waarin verschillende aspecten van het christelijk geloof worden besproken, en een zaterdag of weekend weg. De cursus richt zich op zowel gelovigen als niet-gelovigen. Meer dan zestien miljoen mensen in 164 landen hebben deelgenomen aan de cursus, waaronder ruim 180.000 in Nederland. Deze week gaan er weer honderden cursussen van start. Meer informatie staat op www.alpha-cursus.nl.



Ingezonden persbericht