International Film Festival Rotterdam

40th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2011

PERSBERICHT 7 januari 2011

agnès b. en Maison Martin Margiela in 'Out of Fashion'

Het programma Out of Fashion van het 40e International Film Festival Rotterdam (26 januari - 6 februari 2011) toont de kruisbestuiving tussen mode en film in een filmprogramma en een tentoonstelling in galerie RoT(T)Terdam. Ontwerpers agnès b. en Maison Martin Margiela stelden een filmprogramma samen uit eigen werk en verzorgen een exclusieve filmische installatie. Out of Fashion wordt op 27 januari 2011 geopend met een mode-performance van de Japanse visueel kunstenaar Pyuupiru.

Samen met Glamcult Independent Style Paper ontwikkelde IFFR-programmeur Inge de Leeuw een viertal filmprogramma's in de vorm van een 'digitaal fashion magazine' met daarin werk van onder meer Kenneth Anger, The Quay Brothers en Hussein Chalayan. Glamcult Studio leverde tevens het ontwerp voor de tentoonstelling. Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion organiseert vier gesprekken over mode en film. Black Swan, de nieuwe speelfilm van regisseur Darren Aronofsky met Natalie Portman in de hoofdrol (foto), is vanwege het spraakmakende kostuumontwerp van het Amerikaanse designduo Rodarte speciaal te zien in Out of Fashion (bekijk de trailer).

De digitale fashion magazines brengen de structuur van een modetijdschrift in de bioscoop over. De filmprogramma's openen met een coverfilm, zoals Flashback van modefotograaf Joost Vandebrug. Advertentiecampagne-films zoals act da fool van Harmony Korine voor Proenza Schouler en film editorials die dieper ingaan op een specifiek thema, vormen de hoofdmoot. Zo zal de film Claremont die regisseur Ari Marcopoulos voor de Amerikaanse ontwerper Adam Kimmel maakte te zien zijn als onderdeel van het subcultuur-editorial.

Tentoonstelling
Tijdens het festival is in RoT(T)Terdam, de tijdelijke expositieruimte van Roodkapje aan de Meent in Rotterdam, de Out of Fashion-tentoonstelling gratis toegankelijk. De tentoonstelling gaat in op de totstandkoming van een aantal modefilms uit het filmprogramma en de relatie tussen mode en cinema. Te zien zijn onder meer: een speciaal voor het IFFR ontworpen, filmische installatie van en door Maison Martin Margiela, nooit eerder vertoonde films van agnès b., een storyboard en maquette van Anna Nicole Ziesche voor haar film Childhood Storage, een storyboard en bijzondere foto's van de film Aanteni gemaakt door Todd Cole en Rodarte en bijzondere films van modepresentaties van het Duits/ Franse merk Bless.

Premsela: gesprekken over mode en film

Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion organiseert een aantal verdiepende gesprekken getiteld The Perfect Cut: Reflections on Film and Fashion waarin vier experts de modefilm vanuit verschillende invalshoeken belichten. Filmmaker Zach Gold licht op zaterdag 29 januari zijn werk toe in Cinerama. Hij maakte recent de film String Theory (foto) voor A.F. Vandevorst, die deel uitmaakt van het filmprogramma. Fotograaf Dino Dinco zal op 28 januari vertellen over zijn werk in De Unie. Alexander Fury, directeur van SHOWstudio, een digitaal platform voor de verspreiding van modefilms zal op 4 februari in De Unie vertellen over zijn werk en het belang van SHOWstudio. Art director Marc Ascoli die onder andere werkte voor Jil Sander, Chloe en Yohji Yamamoto, gaat op zaterdag 5 februari in Cinerama in op het belang van film voor de positionering en uitstraling van modemerken.

Fashion Film Competition
In het kader van Out of Fashion vroeg het IFFR jonge ontwerpers een film te maken die hun modeconcept verbeeldt. De beste inzendingen uit deze Fashion Film Competitie worden op zondag 30 januari 2011 in de bioscoop vertoond. Een jury bestaande uit Margreeth Olsthoorn (eigenaresse van de modewinkels MghO en Mgh2O in Rotterdam), Rogier Vlaming (hoofdredacteur van Glamcult) en filmmaker Zach Gold kiest de winnaar.

Out of Fashion is een initiatief van het International Film Festival Rotterdam en is mogelijk dankzij samenwerking tussen het IFFR, Premsela en Glamcult Independent Style Paper met ondersteuning van SNS Reaal Fonds en RoT(T)Terdam.

(Einde persbericht)

Noot aan de redactie,