VU medisch centrum

VUmc vormt het hart van onderzoek: Groot deel Europa participeert in `Media'

27 januari 2011

De Europese Commissie (EC) heeft 12 miljoen euro verstrekt voor het onderzoek naar diastolisch hartfalen. Walter Paulus, hoogleraar fysiologie bij VUmc en daarnaast klinisch cardioloog in Aalst (België), nam het initiatief voor dit project. "Hartfalen is een groot en groeiend probleem."

Zestig mensen uit twaalf Europese landen kwamen naar VUmc voor de kick off van het onderzoeksproject Diastolisch hartfalen is wat anders dan systolisch hartfalen, legt Paulus uit. "Lang dachten we dat de oorzaak van hartfalen altijd door afname van de spierkracht kwam. Bij 50 procent van de patiënten blijkt dat niet het geval en moeten we het in andere oorzaken zoeken. Dit noemen we diastolisch hartfalen."

Beste voorstel
Toen de Europese Commissie een aanbestedingsprocedure startte voor onderzoek hiernaar, nam Paulus onmiddellijk het initiatief om zijn collega's van overal in Europa te bewegen om samen met VUmc een projectvoorstel te doen. "Eén van de voorwaarden was dat verschillende onderzoeksinstituten in Europa zouden deelnemen. 16 Europese universiteitscentra en drie technologiebedrijven participeren nu in dit 'large collaborative integrated program'."
In 2009 diende Paulus als penvoerder het voorstel in. Er bleken vijf aanvragen bij de EC te zijn ontvangen. Het voorstel van Paulus cs werd als beste beoordeeld. In 2010 werden nadere afspraken gemaakt met de EC en in november afgelopen jaar werden de contracten getekend. Media heet het, een acroniem van metabool en diastolisch. Op 18 januari was de kick-off van het programma binnen de muren van VUmc, met 60 mensen uit 12 verschillende landen.

Hoofdaannemer
Het project zal vijf jaar lopen. Van alle onderzoekscentra die deelnemen zijn er drie in Nederland: de Erasmus Universiteit, de Universiteit van Maastricht en natuurlijk VUmc. Paulus: "VUmc is hoofdaannemer. Wij moeten erop toezien dat het totale bedrag over de deelnemers wordt verspreid. Voor Nederland is er in totaal 3,2 miljoen te verdelen."
Het project beoogt een driedelig doel, waarbij ook de technologiebedrijven hun inbreng hebben. Het eerste is het blootleggen van het mechanisme dat ervoor zorgt dat het hart verzwakt is, als niet de contractie daarvoor verantwoordelijk is. Daarvoor wordt onder meer een obese rat met hoge bloeddruk ingezet. Het tweede onderzoeksdoel is het ontwikkelen van nieuwe diagnostische technieken. Paulus: "De moeizame diagnose vereist dat we veel subtieler gaan kijken." Het derde is een therapeutisch doel. "We gaan daarvoor onderzoek doen naar het effect van bloedsuikerverlagende middelen en middelen die het bindweefsel in het hart verminderen." Ieder onderzoeksinstituut neemt een deel van al het werk voor zijn rekening.
Dat VUmc het penvoerderschap heeft, is wat Paulus betreft een belangrijk feit. "We bevinden ons in een domein waarop we aanzien hebben. Een domein dat nu in heel Europa wordt onderzocht, van Noorwegen tot Portugal en van Hongarije tot Ierland. Ik ben buitengewoon verheugd dat wij deze bijdrage kunnen leveren."

Ellen Kleverlaan

Fotobijschrift: Zestig mensen uit twaalf Europese landen kwamen naar VUmc voor de kick off van het onderzoeksproject 'Media'. bron: Tracer