Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Predicaat Koninklijk voor onderneming Smals Beheer B.V. te Herten Hare Majesteit de Koningin heeft besloten het recht tot het voeren van het predicaat 'Koninklijk' te verlenen aan Smals Beheer B.V. in verband met het 125-jarig bestaan van deze onderneming. Gouverneur L.J.P.M. Frissen heeft op donderdag 27 januari 2011 de oorkonde die bij dit predicaat hoort aan de directie van dit bedrijf overhandigd.

De richtlijnen om in aanmerking te komen voor het mogen voeren van het Predicaat Koninklijk vereisen onder meer dat de onderneming minimaal 100 jaar bestaat en in de branche of bedrijfstak landelijk een eerste of vooraanstaande plaats inneemt.

De oorsprong van dit familiebedrijf ligt in 1885, wanneer overgrootvader Arnoldus Smals grind gaat winnen in de Maas. Door de decennia heen heeft deze onderneming zich ontwikkeld tot een vooraanstaand en innovatief bedrijf in haar branche, dat hoogwaardige grondstoffen voor de bouwwereld levert. Smals vervult bovendien een voortrekkersrol op het gebied van de herinrichting van de ruimte die door ontgrondingen ontstaat. Projecten als Marina Oolderhuuske in Roermond en de Kraaijenbergse Plassen in Cuijk zijn voorbeelden van deze landschapstransformatie.

In de provincie Limburg zijn, naast Koninklijke Smals Beheer B.V., slechts drie andere ondernemingen die het predicaat 'Koninklijk' mogen voeren, te weten Koninklijke DSM N.V. , de Koninklijke Fabriek van Tabakspijpen Elbert Gubbels en Zonen B.V. en Koninklijke Mosa B.V.

27-1-2011 16:13