Stichting Aids Fonds

Oegandese homo-activist in eigen huis gedood

27-01-2011

Slachtoffer van brute moord werkte voor partnerorganisatie van het Aids Fonds

De homoseksuele mensenrechtenactivist David Kato is gisteren in zijn huis met een ijzeren staaf doodgeslagen. Kato was al verscheidene malen met de dood bedreigd sinds Rolling Stone Magazine een foto van hem op de voorpagina plaatste. Het blad riep lezers op Kato én alle andere Oegandese homoseksuelen op te hangen. Katos dood volgt enkele weken na een uitspraak van de Supreme Court van Oeganda waarin de hoogste rechter zegt dat er gestopt moet worden met het uitlokken van geweld tegen homos. Kato werkte voor onder meer voor African Men for Sexual Health and Rights (AMSHeR). Een van de dingen die deze organisatie doet is zorgen dat Oegandese homo-en bimannen bereikt worden met hiv-preventie. AMSHeR ontvangt hiervoor geld van onder meer het Aids Fonds.

In eigen huis vermoord
Getuigen vertelden de politie dat een man op 26 januari om 1 uur s nachts het huis van Kato in Mukono binnendrong, hem twee keer met een ijzeren staaf op het hoofd sloeg en toen met een auto vertrok. Kato stierf onderweg naar het ziekenhuis.

Leider tegen anti-homowet
Namens de organisatie Sexual Minorities Uganda leidde David Kato de strijd tegen de anti-homowet die sinds oktober 2009 bij het Oegandese Parlement ligt. Hoewel homoseksualiteit al langer verboden is in Oeganda, kunnen met behulp van de nieuwe wet geldboetes, gevangenisstraf - en in geval van herhaalde overtredingen of een hiv-infectie - doodstraffen opgelegd worden. Ook komt er een klikplicht voor burgers. Binnen 24 uur moet een homoseksueel bij de politie aangegeven worden. De hele wereld, inclusief VS- President Barack Obama, heeft het wetsvoorstel veroordeeld. David Kato noemde het wetsvoorstel ondemocratisch en on-Afrikaans.

Bescherming
Homo-organisaties in Oeganda willen nu dat de politie de moord op David Kato grondig onderzoekt. Ze roepen de religieuze leiders, politici en de pers op te stoppen met het demoniseren van seksuele minderheden, omdat het aanzet tot haat en geweld tegen deze groepen. Vrijdag 28 januari wordt David Kato begraven.

Diep geschokt
Het Aids Fonds is diep geschokt door de dood van David Kato. De moord op hem geeft aan hoe verschrikkelijk moeilijk het is om homo in Oeganda te zijn en hoe belangrijk het is om in dit soort landen homo-organisaties financieel te steunen. Zodat homomannen zich kunnen organiseren, voor hun rechten kunnen opkomen en intussen ervoor kunnen zorgen dat iedereen van de groep met voorlichting over hiv en aids bereikt wordt. Hoe moeilijk het ook is in de huidige omstandigheden Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon