Aedes

Zwaar weer op komst voor kleine corporatie

27 januari 2011

Kleine en middelgrote woningcorporaties gaan intensiever samenwerken om het hoofd boven water te houden. De kleine en middelgrote corporaties, verenigd in het netwerk MKW, maken zich zorgen om de toekomst. De naderende huurtoeslagheffing van ruim 600 miljoen euro per jaar, het inflatievolgend huurbeleid en de gevolgen van de kredietcrisis zijn de grootste punten van zorg. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Atrivé onder circa tachtig kleinere corporaties, dat is gehouden in opdracht van het bij Aedes aangesloten netwerk MKW.

Ook de nieuwe Europese regels voor het toewijzen van corporatiewoningen, problemen in krimpgebieden, toenemende regeldruk en het kooprecht voor huurders baren de kleinere corporaties zorgen. Somber zijn de ondervraagde corporatiedirecteuren echter niet. Uit het onderzoek komt naar voren dat de directeuren de uitdagingen strijdvaardig te lijf gaan.

De corporaties geven aan dat ze andere keuzes gaan maken in hun bedrijfsvoering. Een flink deel zet in op back to basics en `het wegknippen van de franje'. Een kleinere sociale woningvoorraad hoort ook bij de weg die de corporaties inslaan. Verder zal in veel van de nieuwe ondernemingsplannen worden aangestuurd op herziening van de huurprijzen. Tweederde van de ondervraagden denkt dat er met het aantreden van het kabinet Rutte meer ruimte voor maatwerk in de volkshuisvesting ontstaat.

Om te overleven is wel intensievere samenwerking nodig met naburige corporaties en met andere maatschappelijke organisaties in de keten wonen-zorg-welzijn. `Kleinere corporaties zullen samen en met anderen moeten organiseren wat ze alleen niet meer kunnen', zegt Aedes-bestuurder Ruud van den Boom, die tevens aan het roer staan bij de middelgrote corporatie Brabantse Waard. Een fusiegolf wordt niet verwacht. Slechts 11% verwacht te gaan fuseren.

Voor de kleinste categorie corporaties (minder dan 1000 verhuureenheden) dreigt een `beheerscenario'. Dat is een scenario waarbij corporaties door de verslechterende financiële situatie worden gedwongen hun investeringen in woningbouw tot het nulpunt terug te schroeven.

---