Gemeente Zoetermeer

Start renovatie Binnenpark

In de eerste week van februari begint de grote renovatie van het Binnenpark in de wijk Buytenwegh de Leyens. Nadat vorig jaar de sport- en spelvoorzieningen in het park zijn opgeknapt, is het nu de beurt aan het groen, de paden en de waterhuishouding. Het totale werk duurt tot het najaar.

Wethouder Frank Speel (Natuur): "Het is belangrijk om te blijven investeren in groen. Ik ben verheugd dat het park nu wordt aangepakt en dat bewoners straks tevreden kunnen zijn omdat het park weer jaren mee kan".
Gebruikers en omwonenden van het Binnenpark moeten tijdens de renovatie rekening houden met overlast. Delen van het park zullen vanwege veiligheid soms tijdelijk zijn afgesloten en er zal sprake zijn van modderige paden.

Hoe wordt het?
Na de opknapbeurt wordt het park minder drassig. Daardoor kunnen bomen en struiken beter groeien. Het park heeft straks meer open ruimten zoals grasvelden en ligweitjes. Er komt water met nieuwe bruggetjes en een hondenstrandje. De nieuwe voetpaden zijn vlak, waardoor struikelen door boomwortels of verzakkingen tot het verleden behoort. Ook het parkmeubilair wordt vernieuwd.

Aanpak
Als eerste worden de bomen gekapt en struiken gedund. Tegelijk begint het uitdiepen van de bestaande waterpartijen. Tot de bouwvakvakantie komen aan de beurt: het aanpassen van oevers, de aanleg van het hondenstrandje, de aanleg van het speelveld, het bouwen van bruggetjes en vlonders, het verwijderen van verlichting en het opknappen van de paden.

Samen met bewoners
De afgelopen jaren bleek dat het Binnenpark grondig moest worden gerenoveerd. Er was jarenlang wateroverlast door een te drassige bodem en er moesten zieke bomen verdwijnen uit oogpunt van veiligheid. Ook waren er wensen van bewoners om het park sociaal veiliger te maken. De nieuwe plannen zijn in overleg met bewoners tot stand gekomen. De gemeente organiseerde verschillende informatiebijeenkomsten en bewoners hebben in een klankbordgroep meegepraat.