Gemeente Meppel


Aanvraag Crisis- en herstelwet voor Nieuwveense Landen

27-01-2011 -

Nieuwveense Landen, de ontwikkeling van circa 3200 woningen ten noorden van de stad Meppel, heeft een hoge energieambitie. Bij het realiseren van deze ambities loopt de gemeente tegen beperkende wetgeving aan. Artikel 2.4 van de Crisis- en herstelwet biedt innovatieve, duurzame projecten de mogelijkheid om af te wijken van de daar genoemde wetten. Meppel gaat voor de realisatie van deze woonwijk een aanvraag indienen bij de minister van Infrastructuur en Milieu.

In november 2010 is Nieuwveense Landen aangewezen als Icoonproject van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit houdt in dat Nieuwveense Landen als voorbeeld dient als het gaat om duurzame gebiedsontwikkeling waarbij energie centraal staat. Het experiment, in de zin van de Crisis- en herstelwet, moet bijdragen aan innovatie, het bestrijden van de economische crisis en aan de duurzaamheid. Dit betekent dat de ontwikkeling vernieuwend, duurzaam en stimulerend voor de economie moet zijn. Indien het project wordt aangewezen als innovatief experiment, wordt het mogelijk om af te wijken van een aantal genoemde wetten, waaronder de Woningwet. Regelgeving kan een drempel zijn voor innovatieve ontwikkelingen die bijdragen aan duurzaamheid.

Energiesysteem Nieuwveense Landen
De ontwikkeling van het energiesysteem heeft tot gevolg dat Nieuwveense Landen een duurzame, energiezuinige woonwijk wordt. De gemeente Meppel heeft de wens om de energiezuinigheid van het systeem te behouden. Na de toestemming, om af te wijken van de Woningwet, kunnen afspraken gemaakt worden over de inrichting, voorzieningen en de bouw van de woningen. Wethouder Ton Dohle: "Door gebruikmaking van de Crisis- en herstelwet zorgen we ervoor dat we slagvaardiger kunnen handelen op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling. Dat betekent dat Nieuwveense Landen in alle facetten de aangenaamste en duurzaamste woonwijk van Nederland wordt."

Verzoek aan minister van Infrastructuur en Milieu De gemeente Meppel heeft het voornemen om het project Nieuwveense Landen aan te laten aanwijzen als innovatief experiment door de minister. De verwachting is dat het besluit van de minister in de zomer van 2011 genomen wordt en de gemeente kan werken met de afwijking.

Meer informatie
Meer informatie over Nieuwveense Landen is te vinden op www.meppel.nl. Informatie over de Crisis- en herstelwet is te vinden op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu
(www.rijksoverheid.nl/ministeries/ienm).