Trots op Nederland

Nieuws

27 jan 2011 | Spijkenisse: WMO-geld ten gunste van bouw theater?

Wordt het geld van de WMO gebruikt voor de tegenvallers in de bouw van het theater?

Dat is de vraag die Trots op Nederland Spijkenisse stelde in een debat tijdens de raadsvergadering. Op de agenda stond een voorstel van het college om een bedrag van EUR 1,9 miljoen uit de reserve WMO, dat is bestemd voor ondersteuning van de zwakkeren in de samenleving, over te boeken ten gunste van de Algemene Reserve. Dit is het algemene spaarpotje van de gemeente om tegenvallers op allerlei gebieden op te vangen, waaronder de vele tegenvallers in het centrum en de Elementen.

In een gezamenlijke poging hebben de oppositiepartijen, met inbegrip van Trots op Nederland, getracht het voorstel met drie maanden uit te stellen. De periode van uitstel kon benut worden om meer inzicht te krijgen in de effecten van de voorgestelde rijksbezuinigingen. Zoals de bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de verplichting van de gemeente deze bezuinigingen, tot zekere hoogte, te compenseren. Daarnaast konden de uitkomsten van de raadsvergaderingen over de komende bezuinigingen en de geplande informatieve themavergadering van de gemeenteraad over de WMO op 19 maart in de besluitvorming worden meegenomen.

Hoewel het verzoek om herverdeling van het geld niet onredelijk lijkt, konden de oppositiepartijen zich daar niet in vinden. Mia Sliwinski, fractievoorzitter: "Drie maanden wachten met het storten van de WMO-reserve in de Algemene Reserve maakt toch niet echt veel uit? Daarbij zou de informatie op de thema-avond meer duidelijkheid kunnen verschaffen aan en inzichten geven in alles wat betrekking heeft op de WMO. Eerder was al aangegeven dat, gezien het grote aantal nieuwe raadsleden, het een goed idee was om een themabijeenkomst rondom de WMO te houden. Nu moeten beslissen betekent dat er zeven partijen en minimaal de helft van de raadsleden, niet belast met enige kennis van zaken, over een belangrijke zaak een beslissing moeten nemen. Onverantwoord", zo stelt Sliwinski.

Standpunt Trots op NL
Ondanks het pleidooi van diverse raadsleden, werd er toch verzocht een beslissing te nemen in de geplande begrotingswijziging. Gebaseerd op de huidige kennis van zaken op het gebied van de WMO komt Trots tot het volgende standpunt: de fractie is van mening dat WMO-geld bestemd moet worden ten behoeve van daarvoor dienende doelen. Het doel van de WMO is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Daarin worden kwetsbare mensen gesteund. Mocht het college het nodig achten om geld uit de WMO aan een specifiek doel buiten de WMO te besteden, dan kan het college hiertoe een onderbouwd verzoek indienen, vindt Trots. Dit zorgt voor helderheid van zaken en openheid van bestuur, één van de standpunten van Trots op Nederland

Helaas oordeelden de coalitiepartijen anders. Zij zagen geen probleem om de WMO-gelden in de Algemene Reserve op te nemen. Een reserve die de laatste jaren flink is afgenomen door tegenvallers in de bouw van De Elementen en in het centrum. Evenals andere oppositiepartijen is Trots op Nederland van mening dat het niet verantwoord is om tijdens een periode van economische crisis en onduidelijke risico's met betrekking tot de uitgaven van de WMO nu tot opheffing van de reserve te besluiten. De oppositiepartijen PvdA, SP, D66, CU-SGP, LPF en GroenLinks stemden evenals Trots op NL tegen het genoemde voorstel.