Politie Brabant Zuid-Oost

Regiopolitie Brabant Zuid-Oost, korpsbeheerder en Openbaar Ministerie ondertekenen geweldsprotocol

Eindhoven, 27-01-2011 o Tijdens het Regionaal College ondertekenden donderdagochtend korpschef Simone Steendijk, Korpsbeheerder Rob van Gijzel en Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen het nieuwe geweldsprotocol.

Terugdringen geweld en bescherming bieden

Het doel van dit geweldsprotocol is het terugdringen van geweld en agressie tegen werknemers met een publieke taak. Met de ondertekening hiervan wordt tevens het belang onderstreept van een goede zorg voor en de bescherming van deze werknemers. Handen af van onze helpers is de boodschap.

Eenduidig optreden bij geweld

Werknemers met een publieke taak worden steeds vaker geconfronteerd met verbaal en/of fysiek geweld. Wanneer werknemers hiermee te maken krijgen is een eenduidig optreden vanuit het korps en het Openbaar Ministerie van zeer groot belang. Hiervoor zijn nu onder meer de volgende afspraken gemaakt.

Toename geweld

De politie heeft de afgelopen periode een toename van geweld geconstateerd richting de politie, met name op het Stratumseind en het uitgaansgebied. In zijn toelichting op het protocol heeft korpsbeheerder Rob van Gijzel de film New Kids Turbo als illustratie genoemd van verruwing van de maatschappij. Dit past in het beeld van steeds meer geweld op televisie, in computergames, etc.

De politie heeft bij het uitkomen van deze film geconstateerd dat baldadigheid en vandalisme (vernieling fietsen en verkeersborden) regelmatig voor kwamen na afloop van de film. Daar liggen geen harde cijfers onder, maar dat werd door de collega's op straat geconstateerd. Door diezelfde collega's werd ook in het uitgaansgebied (Stratumseind) een verruwing in het taalgebruik waargenomen. De link met New Kids ligt daar omdat met name uitdrukkingen uit die film blijkbaar als gewone aanspreekvormen tegen agenten werden gebruikt.

Discussie

Politie en korpsbeheerder willen geen causaal een-op-een verband leggen tussen de film New Kids Turbo en de algemene toename van geweld tegen de politie of andere hulpdiensten. De relatie tussen geweld op televisie en op straat is een discussie die al decennia lang gevoerd wordt door sociologen en psychologen.

Highlights uit het protocol

Aangifte

Er wordt altijd aangifte gedaan na agressie tegen een werknemer met een publieke taak.

Strafvervolging

Daders van geweld en agressie tegen een werknemer met een publieke taak dienen strafrechtelijk te worden aangepakt. De strafeis bij deze geweldsincidenten is verhoogt van 150% naar 200%. Er vindt in principe geen taakstrafzitting plaats en er wordt geen transactie aangeboden. Het OM zal waar dat mogelijk is strafvervolging instellen en behandeld een geweldsprotocolzaak indien mogelijk met voorrang. Er kan dan worden besloten tot dagvaarding voor een snelrechtzitting bij de politierechter.

Verhalen van schade

De schade die persoonlijk door de werknemer wordt geleden als gevolg van een geweldsincident, kan worden verhaald op de dader door middel van een voeging als benadeelde partij in het strafproces. Denk hierbij aan lichamelijk letsel of psychische schade. Het politiekorps Brabant Zuid-Oost beschikt over een medewerker die politieambtenaren bijstaat die zich wensen te voegen in het strafproces.

Ondersteuning

Er wordt door het korps, als werkgever, zoveel mogelijk ondersteuning geboden aan de werknemer die het slachtoffer is geworden van agressie of geweld. Denk aan eerste opvang na het incident, verschaffen van de nodige informatie omtrent begeleiding in de verdere procedure en eventuele medische verzorging.

Registratie en evaluatie

De geweldsincidenten en de afloop van de schadeafwikkeling zullen op een eenduidige manier worden geregistreerd, zodat jaarlijks het geweldsprotocol kan worden geëvalueerd.


--------------------

Leidend is de ELA

De basis voor dit geweldsprotocol is de Eenduidige landelijke afspraken (ELA) opsporing en vervolging van agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak. Dit is leidend. Dit ondertekende geweldsprotocol is aanvullend op de ELA en is specifiek van toepassing op de politie en het OM.