VU medisch centrum

IOO zoekt met nieuw magazine buitenwereld op

27 januari 2011

VUmc is een nieuw magazine rijker: I.O. Margreeth van der Meijde, directeur IOO, heeft het geïnitieerd met als doel positie in te nemen op de kerntaak onderwijs en opleiden. "Door kennisdeling en kennisinnovatie profileren wij ons als UMC."

Foto: Mark van den Brink IOO zoekt met nieuw magazine buitenwereld op Na het symposium dat IOO op 25 januari organiseerde, is het uitgereikt aan Elmer Mulder: het nieuwe magazine dat op initiatief van IOO verschijnt. Margreeth van der Meijde: "Doel van het magazine is een actieve rol te spelen in het veld van onderwijs en opleiden van UMC's in Nederland. Het veld dat we belichten gaat dus over het hele onderwijsdomein. Van de geneeskundestudie en het opleiden van artsen tot de paramedische en verpleegkundige opleidingen."

Wat Van der Meijde beoogt, is kennisdeling en kennisinnovatie. "Wat speelt er, wat is nieuw? Dat is waarover wij een breed gezelschap aan het woord laten." Het is dus géén magazine dat alleen voor het IOO is of over het IOO gaat, benadrukt Van der Meijde. Daarom heeft zij een brede redactie samengesteld met uit iedere beroepsgroep binnen VUmc een vertegenwoordiger. "Deze redactie gaat onderwerpen aandragen. Uit de longlist maken we vervolgens een shortlist met onderwerpen die aan bod zullen komen." Een externe bladenmaker, Maters Hermsen, gaat de artikelen vervolgens schrijven en het magazine produceren.

Brede doelgroep
I.O. heet het magazine. In opleiding dus. En het gaat iedere vier maanden verschijnen. Er zijn vier kernbegrippen die inhoud en uitstraling moeten dekken: prikkelend, betrouwbaar, menselijk en vernieuwend. Alle betrokkenen zijn enorm enthousiast over het resultaat. Het kennisveld dat het blad bestrijkt is breed; de doelgroep dus ook. Iedereen binnen VUmc die met opleiden te maken heeft, krijgt het thuisgestuurd; ook de zeven andere UMC's worden goed voorzien. 2.500 postadressen in totaal.
De oplage wordt in de eerste instantie 6.000, want de overige 3.500 exemplaren komen overal in VUmc te liggen. "Iedere medewerker kan dus kennisnemen van de inhoud. Ik vind het enorm belangrijk dat we deze kerntaak van VUmc breed onder de aandacht brengen." De tijd is er rijp voor, zegt Van der Meijde. "IOO is inpandig op orde, nu is het tijd om de buitenwereld op te zoeken. Met I.O. kunnen we ons profileren op de kerntaak onderwijs en opleiden."

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer