Gemeente Edam-Volendam

Baby's houden van boeken: Boekstart begonnen in Edam-Volendam

Het Boekstartkoffertje Eind januari start in onze gemeente Edam-Volendam BoekStart. BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby's die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van. Op donderdag 3 februari 2011 overhandigt wethouder Kroon-Sombroek om 16.00 uur in bibliotheek Volendam het eerste BoekStart-koffertje aan Jera van Gelder en haar dochtertje Lexi.

Wat is er nou fijner dan lekker met je kindje samen op de bank zitten en een boekje lezen? Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, te praten of te zingen krijgt een ouder goed contact met de baby. Dat is niet alleen gezellig, maar juist het samenspel is heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Kortom, van lezen groei je. Het geeft ook niets als een kind in het midden van het boek wil beginnen of vijf bladzijden tegelijk omslaat. In dit stadium is het nog niet toe aan echt verhaal. Het gaat er nu om met boeken vertrouwd te raken en het plezier te ervaren van samen lezen. Een ouder: "Ik dacht dat mijn baby te klein was om voor te lezen, maar het is juist heel leuk. Echt lezen is het nog niet. Ze reageert vooral op de plaatjes en de geluiden die ik erbij maak. Ik weet dat ik veel met mijn kindje moet praten en een boekje helpt daarbij."

Logo BibliotheekWaterland BoekStart-koffertje én gratis lidmaatschap bibliotheek
Via een brief van de gemeente krijgen ouders van een kindje van ca. 3 maanden oud een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een CD met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. De bibliotheek heeft daarom ook een speciale babyhoek ingericht waar alle babyboeken voor baby's van 2 - 12 maanden te vinden zijn.

CJG logo Edam-Volendam Samenwerking met het Centrum voor jeugd en Gezin Edam-Volendam
Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin Edam-Volendam is bij BoekStart betrokken. In de wachtkamer wordt ook een hoekje ingericht waar allerlei babyboeken van de bibliotheek komen te staan en ouders worden nogmaals geattendeerd op het BoekStart-koffertje. Wanneer ouders hun waardebon onverhoopt zijn kwijtgeraakt kunnen zij bij het CJG een vervangend exemplaar ophalen.

Boekstart: lezen met je baby

Baby's en boeken
Voor een baby is er nog geen verschil tussen een boek of speelgoed. Hij wil het op zijn eigen manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen of ermee te gooien. Een babyboek moet zo gemaakt zijn dat het hiertegen bestand is. Stoffen boekjes, boeken van plastic of dik karton zijn hiervoor geschikt. Ook zijn er leuke uitklapboeken, rammelaarboekjes en knisperboekjes. Vanzelfsprekend zal de bibliotheek de boekjes na uitlening ook reinigen of wassen.

BoekStart is onderdeel van Kunst van lezen
BoekStart is onderdeel van Kunst van Lezen. Kunst van lezen is een initiatief van het Ministerie van OCW, uitgevoerd door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.