Gemeente Stichtse Vecht

Veiligheid voorop in Stichtse Vecht

In het coalitieprogramma Stabiliteit en vertrouwen zegt de coalitie een positie in de top vijf van de veiligste gemeenten van de provincie Utrecht te ambiëren. Het college van B&W is hiermee voortvarend aan de slag gegaan. Zo is besloten om de politiesurveillanten te blijven inzetten en kunnen alle inwoners van Stichtse Vecht zich aanmelden voor de opsporingsacties van Burgernet.

Politiesurveillanten

In de voormalige gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen waren de afgelopen jaren al politiesurveillanten aan het werk, naast de reguliere capaciteit van de politieagenten. In totaal blijven de zes politiesurveillanten aan het werk in Stichtse Vecht. Twee daarvan worden gefinancierd door de politie en vier door de gemeente. In overleg met de politie bepaalt de gemeente waarvoor de politiesurveillanten worden ingezet op het gebied van het handhaven van openbare orde en het opsporen van strafbare feiten en overtredingen.

Wat gaan de politiesurveillanten doen

De politiesurveillanten zullen zich in 2011 onder meer richten op de verkeersveiligheid bij basisscholen, het controleren van overlastlocaties, brommers en scooters bij scholen, fietsverlichting, parkeerexcessen in de wijken en kernen en het handhaven van de verkeersregels.
Alle activiteiten zijn opgenomen in een overeenkomst tussen gemeente en politie en in de jaarlijkse werkplannen. Zo houdt de gemeente grip op de werkzaamheden van de politiesurveillanten. Twee maal per jaar wordt aan het college gerapporteerd over de voortgang. Medio dit jaar vindt een evaluatie plaats over de inzet van de politiesurveillanten. Dan wordt opnieuw bekeken of de politiesurveillanten ook in 2012 worden ingezet.

Burgernet ook in Loenen

Burgernet is een telefonisch netwerk van burgers en ondernemers dat in actie komt als opsporing nodig is, bijvoorbeeld van een dief of een vermist kind. Het werd al met veel succes ingezet in de voormalige gemeenten Maarssen en Breukelen. In deze deelgemeenten doen al 3350 inwoners mee aan Burgernet. Van hen horen we terug dat ze het prettig vinden dat ze zelf iets kunnen bijdragen aan de veiligheid in hun woonomgeving. Het vergroot hun gevoel van veiligheid. Vanaf nu kunnen ook de inwoners van de voormalige gemeente Loenen meedoen aan Burgernet. Zij ontvangen hierover binnenkort een brief.

Hoe werkt Burgernet?

Een Burgernetactie werkt als volgt: de politie start een zoekactie, bijvoorbeeld naar een inbreker, een verdwaald kind of een gestolen voertuig. De Burgernetdeelnemer ontvangt een gesproken bericht, of in enkele gevallen een SMS, om uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig, gewoon vanuit de eigen woning of werkplek. Wanneer u de gezochte persoon of het voertuig ziet, meldt u dit via een speciaal telefoonnummer aan de meldkamer van de politie. Daar wordt de opsporing (verder) gecoördineerd. De politie kan zo gerichter zoeken en sneller in actie komen. Het is niet de bedoeling dat u zelf achter een verdachte aangaat.

Het werkt!

Dankzij Burgernet werd op 9 januari van dit jaar nog een jongen aangehouden die ruiten vernield had in Maarssenbroek. Toen de melding binnenkwam bij de politie gingen agenten direct naar het opgegeven adres, maar de verdachte was er al vandoor. Er werd toen een Burgernetactie gestart, en na slechts een half uur kon de verdachte worden aangehouden.

Doe mee aan Burgernet

Met Burgernet kunt u zelf helpen om uw leefomgeving veiliger te maken. Wilt u zich aanmelden, registreert u zich dan op de website www.burgernet.nl of bel met 0346 25 40 00. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor Burgernet. Op www.burgernet.nl vindt u ook meer informatie over Burgernet en antwoorden op de meest gestelde vragen. Op de website van gemeente Stichtse Vecht vindt u algemene informatie over Burgernet.