Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond beschermt cultuurhistorisch erfgoed met nieuw beleid

De gemeente Eemsmond heeft een beleidsnota Cultuurhistorisch erfgoed opgesteld om monumenten en landschap te beschermen en te benutten voor huidige en toekomstige generaties. Bij de beleidsnota is een Uitvoeringsprogramma 2011 - 2015 ontwikkeld. Het gaat om nieuw beleid dat aanvullend en in samenhang met het Rijksbeleid is ontwikkeld, zodat de gemeente haar cultuurhistorisch erfgoed beter kan bewaren en benutten. De nota ligt vanaf vrijdag 28 januari ter inzage op het gemeentehuis en is vanaf deze datum ook te vinden op www.eemsmond.nl.

Met de nieuwe nota kan de gemeente gebouwen en gebieden als gemeentelijk beschermd monument aanwijzen en de cultuurhistorische gebieden beter in kaart brengen. De gemeente organiseert de komende jaren informatiebijeenkomsten voor eigenaren van (rijks)monumenten.

Cultureel erfgoed
"Eemsmond is een bijzonder gebied. Het behoort tot de oudste cultuurlandschappen ter wereld. De sporen van vroege bewoning zien we terug in landschap en monumenten. Het is het cultureel erfgoed dat ons gebied juist zo aantrekkelijk maakt. Niet alleen als woonomgeving, maar ook als gebied voor recreatie en toerisme. Met dit nieuwe beleid kunnen we ons cultureel erfgoed breder in kaart brengen en beschermen", aldus cultuurwethouder Harrie Sienot.